materialise bremen

Materialise heeft de nieuwe 3D printfabriek voor onder andere vliegtuigonderdelen in Bremen geopend. Deze vestiging is tevens het competentiecentrum voor 3D metaalprinten binnen de groep. Momenteel werken er al 40 medewerkers.

 

Vorig jaar september kondigde Materialise op EuroMold in Dusseldorf de nieuwe vestiging in Bremen aan, in oktober werden de eerste testen gedaan en nu is het nieuwe competentiecentrum voor 3D metaalprinten operationeel. Materialise gaat hier additief metalen componenten vervaardigen voor zowel de vliegtuigindustrie, automobielindustrie als de machinebouw. Geprint wordt met titanium en aluminium.

 

Oprichter en CEO van Materialise Wilfried Vancraen (links) samen met Marcus Joppe.
Oprichter en CEO van Materialise Wilfried Vancraen (links) samen met Marcus Joppe.

 

Materialise: vijf productielocaties

Marcus Joppe, directeur Materialise GmbH in Duitsland, benadrukte tijdens de officiële opening dat de vestiging in Bremen niet alleen een printfabriek voor externe klanten is, maar ook binnen de groep kennis van het metaalprinten verder gaat uitdiepen. Deze kennis zal dan doorgegeven worden aan de rest van de groep, zodat onder andere in toekomstige softwaresystemen hier op ingespeeld kan worden. “Door de productie in Bremen kunnen we onze ervaringen verbreden en overdragen in de toekomstige software released. Tegelijkertijd kunnen we onze klanten hoogwaardige oplossingen in titaan en aluminium aanbieden.” De vestiging in Bremen is de vijfde productielocatie van de Belgische groep. Naast de hoofdvestiging in Leuven heeft Materialise productielocaties in Polen, Tsjechie, de VS en nu dus ook in Duitsland. Tot nog toe stonden er twee machines voor titaan in Bremen; dat wordt nu aangevuld met printers voor aluminium.

 

40% van omzet komt uit manufacturing; snelle groei printen van eindstukken

Toelevering van 3D geprinte onderdelen is voor Materialise een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. In het eerste kwartaal van dit jaar haalde het concern 40% van de omzet (26,6 miljard euro totaal) uit de productie van onderdelen middels 3D printen. De productieactiviteiten groeiden in dit kwartaal met 13% vergeleken met een jaar eerder. Opvallend hierbij is dat de omzet uit 3D geprinte eindstukken met liefst 62% toenam vergeleken met 2015. Een duidelijk teken dat 3D printen opschuift richting de productie. Weliswaar gaat het hier vooral om kunststof onderdelen, met de opening van de 3D metaalprintfabriek in Bremen zet Materialise duidelijk stappen richtng het printen van eindstukken in metaal.

Foto’s: Materialise

 

Pin It on Pinterest