Made-in-Europe.nu
ZMorph 2.0 SX

ZMorph 2.0 SX: printen, frezen en lasersnijden

Op Additive Manufacturing Europe 2016, deze week in de RAI in Amsterdam, is voor het eerst de multifunctionele machine van het Poolse ZMorph te zien. De ZMorph 2.0 SX kan niet alleen 3D printen, maar ook frezen, graveren en zelfs lasersnijden.

 

Primeur op AM Europe 2016 in Amsterdam

AM Europe 2016 heeft er zelfs een primeur mee. ZMorph toont de machine voor het eerst op een beurs. Het concept behelst een machine met een verwisselbare kop en werktafel. Voor het 3D printen kun je een dual printkop inzetten, die twee filamenten afwisselend verwerkt. Of je kiest voor een van de twee single extruders.

 

Tot 5-assig frezen

Voor het frezen kan er een aparte kop met freesspindel ingezet worden. Dat gebeurt dan eventueel samen met de aparte CNC werktafel, die in de plaats van het prindtbed komt. Voor de meer ervaren gebruikers is er zelfs een mogelijkheid om de ZMorph 2.0 SX om te bouwen naar een 5-assige freesmachine. Qua materialen moet je bij deze machine denken aan schuimen (harde en zachte), hardhout maar ook aluminium met de juiste instellingen. De fabrikant geeft wel zelf aan dat de snijsnelheden dan niet al te hoog zijn. ZMorph heeft eigen software ontwikkeld voor het schrijven van het freesprogramma.

 

 

Lasersnijden en chocolade

De lasersnijder laat zich net zo gemakkelijk plaatsen als de print- of freeskop. Ook het bed wordt dan vervangen. Een laatste optie is het 3D printen van dikke pasta’s, bijvoorbeeld keramische of – zegt het bedrijf zelf – chocolade. Dat laatste lijkt ons minder interessant als je ook de andere bewerkingen uitvoert.

 

Eigen software: Voxelizer

Alle bewerkingen gebeuren vanuit dezelfde besturing, de Voxelizer. Deze leest zowel STL, JPG als DXF-files in en is eveneens compatible met DICOM, een medisch bestnadsformaat. Voxelizer genereert aan de hand van de 3D geometrie een G-code, terwijjl de gebruiker alle mogelijkheden heeft om in te grijpen waar nodig. ZMorph is al sinds 2012 actief in de 3D printindustrie. In dat jaar bracht men de eerste open source printer op de markt.
In Nederland is Multi-3D print dealer, in België Techswap3D.

Op 3D print magazine kun je meer lezen over Additive Manufacturing Europe 2016 in Amsterdam (28-30 juni).

 

Pin It on Pinterest