Aibus

5,2 triljoen U$: dat is volgens Airbus de waarde van alle nieuwe passagiersvliegtuigen die de komende 20 jaar gebouwd gaan worden. De Amerikaanse concurrent Boeing is nog zelfs iets optimistischer: de Amerikanen schatten de markt voor de komende decennia op 5,9 triljoen U$. Kortom: de luchtvaartindustrie blijft een groeimarkt. Maar betekent dit dat de verspaning vanzelfsprekend van deze groei profiteert?

 

De twee grootste spelers ter wereld in de luchtvaartindustrie hebben hun positieve verwachtingen bekend gemaakt tijdens Farnborough International Airshow, de tweejaarlijks luchtvaartshow die afwisselend met Le Bourget plaatsvindt. Over de groei zijn ze het eens, over welk type vliegtuig het meest gevraagd zal zijn, niet. Boeing denkt dat er veel kleinere vliegtuigen – met één gangpad – gekocht gaan worden: liefst 28.140 in de komende 20 jaar. Boeing verwacht dat de totale vliegtuigmarkt tot 2036 zo’n 39.000 nieuwe vliegtuigen groot zal zijn. Airbus zet lager in: 33.000. Airbus denkt vooral veel zogenaamde widebody’s te gaan verkopen. Dat type maakt alleen al meer dan de helft van de totale markt voor nieuwe vliegtuigen uit. Tegelijkertijd hebben de Europeanen wel de productie van het grootste passagiersvliegtuig, de A380, fors terug te schroeven vanwege de tegenvallen de vraag.

Luchtvaart-expert Makino: er kan concurrentie voor verspanen komen

 

Airbus A380
Airbus pronkte in Engeland met de A380, waarvan de productieaantallen lager uitvallen.

Productie gaat omhoog

Airbus chief operating officer John Leahy kondigde in Farnborough wel aan dat de productie in zijn totaliteit bij Airbus wordt opgevoerd. “We verhogen onze productie om aan de vraag vanuit de markt te kunnen voldoen.” Vooral Azië is een groeimarkt: China zal binnen enkele jaren de grootste markt voor passagiersvliegtuigen zijn. Tegen 2035 geven de Chinezen evenveel aan vliegreizen uit als we Europeanen dat vandaag de dag al doen.

 

Norsk Titanium wil met de eigen 3D printtechnologie een deel van de groei in de sector opeisen.
Norsk Titanium wil met de eigen 3D printtechnologie een deel van de groei in de sector opeisen.

Verspanen of….

In principe zijn de vooruitzichten van Airbus en Boeing goed nieuws voor de verspanende industrie. Immers: het aandeel verspaning in de productie van zowel de vliegtuigromp alsook de motoren blijft hoog. Toch zal er de komende jaren veel veranderen. Additive manufacturing zal in de nieuwe generatie vliegtuigen een aandeel krijgen in de productie. Niet voor niets investeren bedrijven als Materialise momenteel in 3D metaalprintfabriek, met name bedoeld voor de luchtvaartindustrie. Norsk Titanium, dat op Farnborough de RDP-technologie presenteerde, heeft nu een contract gesloten met Boeing, om titanium test onderdelen te produceren. Boeing wil deze gebruiken voor het certificeren van 3D geprinte titanium onderdelen voor in vliegtuigen. Onlangs schetste tijdens Additive Manufacturing Europe in Amsterdam marktonderzoeker Lawrence Gasman, analist bij SmarTech, de groei die 3D printen doormaakt in de luchtvaartindustrie. Hij verwacht tegen 2024 een verdrievoudiging van de afzet van 3D printers en materialen voor de productie van vliegtuigen: 3 miljard euro investeren de luchtvaartbedrijven tegen die tijd in deze technologie. Dan start de echte industrialisatie van 3D printen in deze sector, voorspelt Gasman.

 

De geautomatiseerde productie van de vleugel van een Boeing 777.
De geautomatiseerde productie van de vleugel van een Boeing 777.

Composieten in opmars

Een andere verandering in de lucht-vaart-industrie komt van de materiaalkant. Het gebruik van composieten gaat nog verder toenemen. Op de eerste dag in Farnborough heeft Boeing bekend gemaakt dat het voor de Boeing 777X voortaan composiet prepregs gaat inkopen bij een nieuwe joint venture van Mubadala Development Company en Solvay. Deze joint venture is gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten. Boeing wordt de eerste grote klant. De oliestaat ziet de productie van de composieten prepregs als onderdeel van de strategie die ertoe moet leiden dat Abu Dhabi tegen 2030 een aerospacehub is. Boeing start volgend jaar (2017) de eerste productie van de 777X, die in 2020 uitgeleverd wordt. Door de vraag naar zuinigere vliegtuigen neemt het aandeel composiet verder toe.

 

Druk op de prijzen

Desondanks blijft de luchtvaartindustrie een aantrekkelijke sector voor de verspaning. Maar, ook al komt er forse groei, de twee luchtvaartreuzen houden de prijzen onder druk. Dat merkt Nick Florea, business unit manager aerospace bij Makino, een poos geleden nog eens op. Hij verwees toen naar prijsdalingen van 10% die Airbus van toeleveranciers zou verlangen. Daar moet de machine-industrie de toeleveranciers de mogelijkheden voor aanreiken. Meer productiviteit dus. Wie mee wil gaan in de groei van de luchtvaartindustrie, ontkomt niet aan investeringen in technologie.

 

Investeren in medewerkers

Een tweede opmerking van Florea is dat bedrijven meer moeten investeren in de vaardigheden van hun medewerkers. “We hebben een andere manier van denken nodig: lean thinking. De focus moet meer op het product komen te liggen, niet op de apparatuur. Een goede manier van denken is belangrijker dan de snijparameters knennen. “ Hij waarschuwt overigens ook dat verspaners bij de groeivooruitzichten de opmars van 3D metaalprinten niet moeten onderschatten. “3D printen is concurrentie. Dus is het beter om snel anders te gaan denken. Weten wat er gebeurt. Beseft dat er nieuwe vliegtuigen nodig zijn, maar dat er concurrentie voor verspanen kan komen.”

 

Pin It on Pinterest