Made-in-Europe.nu
Hurco 3D print

Hurco toont op AMB 3D kunststof printen in bewerkingscentrum

Hurco laat op de AMB 2016 in september een bewerkingscentrum zien met daarin de 3D printkop. Hiermee kunnen kunststof onderdelen worden geprint. Daarnaast presenteert Hurco nog een nieuwe 5-assige machine en een universele draaibank met een verbeterd aandrijfsysteem.

 

Frezen en 3D printen in één machine

Twee jaar geleden verraste Hurco de bezoekers van de IMTS in Chicago met de 3D printkop voor in een bewerkingscentrum, aangemeld voor patent. Dit keer laat de Amerikaanse machinebouwer op de beurs in Stuttgart zien hoe deze FDM-printkop geïntegreerd is in een bewerkingscentrum. Michael Auer, directeur Hurco GmbH, zei verleden jaar nog in een gesprek met Made-in-Europe te geloven in de toekomst van 3D printen. “Ik geloof niet alles wat ze over 3D printen zeggen, maar het wordt de komende twee tot vijf jaar wel een thema.”

 

3D print programma via WinMax

De oplossing die Hurco in Stuttgart toont is in feite een FDM-printer (die met kunststof filament werkt) die als complete unit via de gereedschapwisselaar van de machine gewisseld kan worden. De frees uit de spindel, de 3D printkop erin. Met dezelfde machine waarmee zo juist nog een prototype uit metaal werd gefreesd, kan nu een model in kunststof laag voor laag worden opgebouwd. “Deze machine is echt bedoeld voor de model- en vormenbouwers die snel een kunststof model willen. Die moeten nu twee keer programmeren omdat de modellen op andere machines worden geprint. Met onze 3D printkop kunnen ze ’s avonds de freesmachine gebruiken om ’s nachts het model te printen”, aldus Michael Auer vorig jaar over deze innovatie. Hurco maakt het voor het eerst mogelijk om zonder onderbreking een model te printen en daarna, als het goed is, te frezen. Ook kan het aan de machine geprogrammeerd worden, wat bij de andere 3D printers niet kan.

 

Instapmodel VC600i

De andere innovatie is het nieuwe instapmodel van de VCX600i die vorig jaar zomer voor het eerst aan het publiek werd getoond. Dit is de eerste Hurco die grotendeels in West Europa is ontwikkeld. Op de AMB wordt de VC 600i met verrijdbare kolom getoond, een instapmodel voor het vijfvlaks bewerken. De schuinbed draaibank TMX 10MYi heeft in de nieuwe uitvoering krachtigere aandrijvingen. Alle machines, ook die met de 3D printkop, gebruiken de nieuwste versie van WinMax, de besturing van Hurco.

Hurco staat in hal 5, stand C72 in Stutgart (AMB duurt van 13 tot en met 17 september.

1 comment

Pin It on Pinterest