Made-in-Europe.nu

Ucimu pleit voor verlenging steun aan Italiaanse maakindustrie

De Italiaanse machinebouwers  hebben in het 2e kwartaal van dit jaar fors lagere verkopen genoteerd. De export daalde met 10,5%, de binnenlandse afzet met 6,9%. Ucimu president Luigi Galdabini  pleit daarom al langer voor verlenging van bestaande en nieuwe steunmaatregelen voor de Italiaanse maakindustrie. Overheidssteun moet de industrie helpen te investeren in moderne technologie, zodat de Italiaanse industrie voldoet aan de hedendaagse eisen ten aanzien van productiviteit, digitalisering als ook veiligheid op de werkplek.

 

Concurrentiekracht aangetast; gemiddelde leeftijd machinepark in 40 jaar niet zo hoog

Luigi Galdabini, president van Ucimi-Sistemi per Produrre, de Italiaanse branchevereniging, deed zijn uitspraken onlangs op de jaarlijkse bijeenkomst van Ucimu. De positieve trend die zich vorig jaar, toen de EMO weer eens in Milaan neerstreek, heeft ontwikkeld, hield begin dit jaar nog aan. De verwachtingen zijn dat de productie van CNC-gereedschapmachines met 5,3% gaat toenemen; het Italiaanse machineverbruik zelfs met 5,6% en de export van de Italiaanse machinebouwers met 3,6%. Wel hebben de VS en Duitsland as belangrijke exportmarkten stuivertje gewisseld. Waren verleden jaar de VS nog de grootste exportmarkt voor de Italiaanse fabrikanten, in de eerste maanden van 2016 hebben de Duitsers deze rol overgenomen.

 

Concurrentiekracht Italiaanse industrie aangetast

Desondanks maakt de baas van Ucimu zich zorgen. “Dit betekent niet dat alle problemen voorbij zijn”, aldus Galdabini. “We moeten ons zorgen maken over de Italiaanse maakindustrie, die qua concurrentiekracht een flinke stap terug heeft moeten doen door de recessie.” De 5% groei van de binnenlandse consumptie wat uit de jongste cijfers blijkt, doen niets af aan de structurele problemen waar de sector mee kampt. Want ondanks dat de binnenlandse consumptie nu al 12 kwartalen na elkaar aantrekt, blijft de gemiddelde leeftijd van de machines bij de Italiaanse maakindustrie hoog. Een studie door Ucimu laat zien dat de gemiddelde leeftijd van de productiemiddelen bijna 13 jaar is .”Het slechtste resultaat in de voorbije 40 jaar.” Met andere woorden: sinds het begin van de jaren ‘70 is het machinepark in Italië nog nooit zo oud geweest.

 

Ook de Italiaanse machinebouwers hebben in het tweede kwartaal de zwakte van de wereldmartk voor CNC-machines gemerkt.
Ook de Italiaanse machinebouwers hebben in het tweede kwartaal de zwakte van de wereldmarkt voor CNC-machines gemerkt.

 

Nieuwe overheidssteun

De Ucimu president pleitte daarom op de jaarvergadering voor overheidssteun. Tussen mei 2014 en mei 2016 heeft de Italiaanse overheid de maakindustrie ondersteund met speciale maatregelen, zoals een versnelde afschrijving op nieuwe investeringen, Nu deze zijn afgelopen, moeten er nieuwe maatregelen komt, aldus Luigi Galdabini. Eind verleden jaar, vlak voor de opening van de EMO, is al de maatregel voor super afschrijving van kracht geworden, die goed heeft gewerkt en officieel tot einde van dit jaar loopt. Volgens de Ucimu moet de regering deze in 2017 verlengen, zodat het een semi permante maatregel wordt die bedrijven in het herstelproces steunt. Daarnaast pleiten de machinebouwers en importeurs voor een incentiveprogramma dat bedrijven prikkelt om verouderde machines vrijwillig te vervangen, zodat de Italiaanse fabrieken aan de huidige eisen ten aanzien van productiviteit, digitalisering en energiebesparing kunnen voldoen. “En ook voldoen aan de Europese regelgeving op het vlak van veiligheid op de werkplek.” Alleen met dit soort maatregelen kan de Italiaanse maakindustrie uiteindelijk terug op het niveau van de voor de crisis in 2009 komen. Zonder degelijke steun, dreigt er verlies van concurrentiekracht voor Made in Italy.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest