lerinc carbon 5 assige freesmachine

Een 5-assig bewerkingscentrum met carbon aandrijfcomponenten moet de dynamische eigenschappen fors verbeteren. Dat is noodzakelijk om aan de productiekosten van turbinecomponenten te verminderen. Het Fraunhofer IPT in Aken is samen met Lerinc Werkzeugmaschinen und Automation midden in het ontwikkelingsproces van zo’n machine.

 

Ontwikkeling van Lerinc met Fraunhofer IPT

De reden voor de ontwikkeling van een 5-assig bewerkingscentrum waarvan de aandrijfcomponenten van carbon zijn gemaakt, is de toenemende mobiliteit. Daardoor groeit tot 2050 de vraag naar turbocomponenten sterk. Dat dwingt de producenten om de productiekosten te verlagen. Hogere productiviteit door méér dynamiek tijdens de bewerking is een van de oplossingen. En daar werken de onderzoekers van het Fraunhofer IPT en de Duitse machinebouwer Lerinc Werkzeugmaschinen und Automation aan. Ze zijn nu halfweg het twee jaar durend project.

 

Carbon machine is sneller en nauwkeuriger

Doel van het project is om een bewerkingscentrum te ontwikkelen met lichte en dus dynamische aandrijfcomponenten uit koolstofvezel versterkte kunststoffen. Hierdoor moeten snelle bewegingen in zowel de X-, Y- als Z-as mogelijk worden, met behoud van de stijfheid. Carbon kenmerkt zich namelijk door een hoge stijfheid in combinatie met lichtgewicht en – zeker ook belangrijk – een hoge mate van thermische stabiliteit. Momenteel is de Z-spindelkast klaar, opgebouwd uit carbon componenten. Ook is er een nieuwe dwarsbalk ontwikkeld, eveneens gemaakt van carbon. De eerste metingen wijzen uit dat de machine niet alleen sneller is in de bewerking, maar tegelijkertijd ook nauwkeuriger.

 

Innovatieprogramma voor het mkb

De ontwikkeling is onderdeel van een speciaal innovatieprogramma van de Duitse overheid, speciaal bedoeld voor het mkb. Lerinc neemt de ontwikkeling en de bouw van de machine voor zijn rekening; het Fraunhofer IPT doet alle meettechnische onderzoeken en zorgt voor de optimalisatie van de dynamische zowel als thermische eigenschappen van de machine. Eind oktober 2017 loopt het project af.

Lerinc Werkzeugmaschinen und Automation neemt deel aan de AMB in Stuttgart. Daar toont het de nieuwe ProFlex6 serie.

Pin It on Pinterest