Made-in-Europe.nu
Hexagon HTA Blade

Hexagon HTA Blade: turbinecomponenten meten in helft van de tijd

Met de nieuwe HTA Blade meettechnologie versnelt Hexagon MI het meten van turbinecomponenten met méér dan een factor 2. Tegelijkertijd ontwikkelt het technologieconcern slimme algoritmen om de inzet van scanners te verbreden. In combinatie met vision en een optische sensor meet Hexagon bijvoorbeeld koelkanalen in turbinebladen en sealslots. Meettechnologie verandert echter ook qua rol in het productieproces, verwacht Hexagon.

 

Hexagon Benelux viert 5-jarig bestaan met Open Huis en compleet meetaanbod

Dit zijn slechts twee van de vele innovaties die Hexagon Manufacturing Intelligence vóór de vakantie op Hexagon Live getoond heeft. Op dinsdag 21 september kunnen de klanten uit de Benelux kennismaken met het brede aanbod van het concern voor de maakindustrie. Die dag viert Hexagon Benelux het 5-jarig bestaan en vindt er een open huis plaats in Waalre. Naast veel meettechnologie wordt er ook Edgecam CADCAM software getoond, evenals CMM’s, 3D scanners, lasertrackers en meetarmen.

 

HTA Blade
Met de HTA Blade technologie verdubbelt Hexagon MI de snelheid van het meten van turbinecomponenten.

HTA Blade: meer dan dubbele productiviteit

Hexagon Manufacturing Intelligence is in hoog tempo bezig de manier van meten te vernieuwen, evenals het verwerken van meetgegevens in het productieproces. De HTA Blade meettechnologie voor vliegtuigdelen is een goed voorbeeld. Het gaat hier om een compacte, luchtgelagerde meetmachine voor tubinecomponenten. Gemeten wordt met een scanning probe. “Daarmee scannen we in 2,9 minuten een turbineblad, waarvoor we voorheen meer dan 7 minuten nodig hadden”, aldus Kenneth Frescoln, business development manager aerospace engine bij Hexagon MI in de VS. “Eén machine vervangt dus 2,5 meetmachines.” De hoge meetsnelheid is niet alleen aan de scantechnologie te danken. Hexagon slaagt er eveneens in om een complete blisk te meten met 4 probesettings. Doordat er 4-assig gescand kan worden, gebeurt de oppervlakteruwheidmeting op dezelfde machine in dezelfde opspanning plaats. “Dat gebeurt weliswaar buiten de gewone cyclustijd, maar het voordeel is dat stukken niet meer op een andere machine opgespannen hoeven te worden.” Hexagon werkt ook aan een optische meetmachine voor carbon delen.

 

Meetdata gaan de productie sturen

De andere vernieuwing van Hexagon Manufacturing Intelligence is te vinden in het verwerken van de meetdata voor de aansturing van het productieproces. Dat algoritmen op basis van meetdata processen en machines gaan aansturen, is voor Milan Kocic duidelijk. Hij is ‎business development manager for User Experience and Innovation bij Hexagon MI USA. Voor hem staat vast dat meten uit de meetkamer verdwijnt. Het schuift op richting productie. Er wordt méér contactloos gemeten, zoals met de HTA Blade. “Misschien komt vision er wel bij”, geeft Kocic een mogelijke ontwikkeling aan. De bediening van systemen moet veel intuïtiever worden. “We moeten meer kijken naar de gaming industry. We lezen tegenwoordig toch geen handleidingen meer.” Wellicht wordt meten straks gecombineerd met augmented reality. Of de Hololens van Microsoft, waar Hexagon MI onlangs de eerste testen mee is gestart.

 

Kocic
Milan Kocic: augmented reality combineren met meettechnologie?

VR-bril voor het meten?

Het is heel goed denkbaar dat een operator via zijn VR-bril door te kijken naar het werkstuk direct ziet waar eventuele afwijkingen zitten en of deze cruciaal zijn voor het proces. De meetresultaten worden daarvoor rechtstreeks op het te meten werkstuk geprojecteerd. Milan Kocic: “Het zijn nog kleine stappen die we in deze experimenten zetten. Binnen 3 tot 5 jaar zal augmented reality doorbreken in de industrie.” De kern van zijn betoog is dat het communicatieproces wordt versneld en verbeterd. Hierdoor vervangen grenzen tussen de verschillende stadia van een productie proces. De eilandjes CAD en CAM moeten samengebracht worden met de productie, alles aangestuurd op basis van meetdata.

Een achtergrondartikel over veranderende meettechnologie in het productieproces kun je binnenkort lezen in het Made-in-Europe Magazine. Hier kun je alvast lezen hoe meten past in de hele Industrie 4.0 ontwikkeling. Meer informatie over het open huis in Waalre vind je hier.

Pin It on Pinterest