Deze week vindt in Frankfurt de tweede editie van Formnext plaats. Dat Formnext hét platform is voor de additive manufacturing industrie betwijfelt niemand meer. Zeker niet wat metaalprinten betreft. Waar moet je nu op letten als je de beurs bezoekt? Wat zijn de signalen die het definitieve keerpunt van 3D metaalprinten in de ontwikkeling markeren?

 

De ontwikkeling van additive manufacturing zit al enkele jaren in een stroomversnelling. De laatste twee jaar gaan de ontwikkelingen echter wel heel erg hard. Dat zie je niet alleen terug in de groei van Formnext. Ondanks dat de beurs bijna 41% groeit in de omvang en 29% in het aantal exposanten, was de beurs enkele maanden geleden al uitverkocht. Nee, de onstuimige groei van 3D printen zie je terug in het groeiend aantal bedrijven dat instapt. Dat zijn zowel aanbieders van de technologie als maakbedrijven. En in de vooruitgang van de 3D metaalprinttechnologie.

 

3D metaalprinten richting productieomgeving

2016 zal de boeken in gaan als het jaar waarin additive manufacturing definitief het zetje in de rug kreeg richting de productievloer in de maakbedrijven. Trumpf en de Italiaanse partner Sisma tonen beiden een grotere 3D metaalprinter. Deze machines, de TruPrint 3000 en de mysint 300, zijn duidelijk ontwikkeld voor serieproductie. Interessant is vooral om bij de twee bedrijven te kijken hoe ze ervoor zorgen dat 3D metaalprinten vooral een manarm proces wordt. Beide partners beloven dat het wisselen van printjob grotendeels onbemand kan gebeuren. Wie met bedrijven praat die op dit moment al de TruPrint 1000 gebruiken, hoort daar eveneens al van dat deze machine zich onderscheidt door de stabiliteit.

 

Lees het volledige artikel over 3D metaalprinten op 3D print magazine

LightRider
EOS lanceert de produtieversie van de M 400-4 metaalprinter. Hierop is de LightRider van AP Works geprint.

Pin It on Pinterest