Made-in-Europe.nu

Sandvik wil groeien in 3D print en software

Sandvik Machining Solutions is van plan de expertise in zowel 3D printen als software uit te breiden. De Zweedse producent van onder andere freesgereedschappen ziet in additive manufacturing en software nieuwe groeimogelijkheden. De traditionele gereedschappenmarkt biedt weliswaar ook groeiperspectieven, maar in geringere mate.

 

Topman toolingfabrikant schetst invloed AM en elektrische auto’s op verspaningsmarkt

 

Dat zegt de topman van Sandvik Machining Solutions (SMS) Jonas Gustavsson in een vraaggesprek met persbureau Reuters. SMS is de tooling divisie van het Zweedse technologieconcern Sandvik. De divisie heeft ongeveer 20% van de wereldwijde markt voor gereedschappen voor de metaalindustrie (17 miljard dollar) in handen. Merknamen binnen de divisie zijn onder meer Sandvik Coromant, Seco Tools, Walter, Safety, Dormer en Carboloy. In de markt voor verspanende gereedschappen ervaart men prijsdruk in met name het wisselplaatsegment door de toegenomen concurrentie.

 

Jonas Gustavsson
Jonas Gustavsson, president van SMS (foto Sandvik)

Uitbreiden in 3D metaalprinten

In het interview met Reuters (lees hier het hele Engelstalige artikel) schetst Jonas Gustavsson enkele ontwikkelingen die volgens hem de toolingmarkt zullen gaan beïnvloeden in de komende jaren. Eén hiervan is 3D printen. “Hoe dan ook, links om of rechtsom, we gaan een positie innemen in 3D printen”, zegt de SMS (Sandvik Coromant) topman in het interview. Sandvik is al actief in deze business door zelf metaalpoeders te produceren voor het 3D metaalprintproces. Eerder dit jaar was een van de businessmanagers van dit onderdeel spreker op Additive World Conference in Eindhoven. Gustavsson zoekt nu nieuwe commerciële kansen in 3D printen.

 

Effect elektrische auto

Een tweede factor die van invloed zal zijn op hoe de markt voor verspanende gereedschappen zich ontwikkelt, is de opmars van de elektrische auto. De toolingdivisie van Sandvik haalt momenteel een kwart van de omzet uit de automotive industrie. De transitie naar e-mobiliteit kan een bedreiging zijn, die in eerste instantie gedempt zal worden doordat hybride-auto’s nog steeds een verbrandingsmotor aan boord hebben. De downsizing trend in de automobielindustrie heeft echter hoe dan ook impact op de verspanende sector. Bij SMS verwacht men dan wel weer een positieve invloed van de opmars van moeilijk te bewerken materialen, zoals composieten. Dat vergroot de vraag naar duurdere speciaal frezen.

 

Overnames in software industrie

Om tegenwicht te bieden aan deze trends, wil Sandvik Machining Solutions overnames doen in aangrenzende marktgebieden. Jonas Gustavsson noemt daarbij expliciet de CADCAM business, software voor meettechnologie en kwaliteitsborging die zijn aandacht hebben.

Lees in dit artikel over smart industry innovaties op de IMTS meer over Coro Plus, het nieuwe cloudgebaseerd IT systeem dat Sandvik Coromant op de IMTS en AMB introduceerde.

 

Pin It on Pinterest