Smart manufacturing versnelt. Steeds méér real world producten worden op de een of andere manier ‘smart’ geproduceerd. Bedrijven zetten Internet of Things oplossingen in om productie- en logistieke ketens te veranderen; of klanten via webgebaseerde tools invloed te geven op een product, voordat het gemaakt wordt. Dat is één van de 7 trends die op het vlak van IoT en kunstmatige intelligentie die IHS Markit voor 2017 ziet.

 

IHS Markit schetst 7 technologietrends voor 2017

Nog twee weken en in Las Vegas barst CES los. Deze beurs heeft zich in de laatste jaren ontwikkeld tot een platform waarop thema’s als 3D printen, Internet of Things en smart manufacturing breed worden uitgemeten door de exposanten. Geen enkele van de grote concerns, bijvoorbeeld uit de automobielindustrie, wil hier ontbreken. Marktonderzoekbureau IHS Markit, met hoofdkantoor in Londen, presenteert in Las Vegas de 7 trends die de analisten zien op het gebied van smart manufacturing en IoT.

 

Romias MI
Wanneer gaan robots zichzelf programmeren? En hoe lang duurt het dan nog voordat ze zichzelf taken gaan toe bedienen?

 

Smart manufacturing en kunstmatige intelligentie

Een voorbeeld van de eerste trend die IHS Markit schetst (versnelling smart manufacturig), komt van de aanbieders van automatiseringstechnologie die hun platformen aanbieden op basis van gebruik, Platform as a Service. Softwaresystemen draaien in de cloud. Klanten nemen ze daar af. De tweede trend die de analisten zien is dat kunstmatige intelligentie snel terrein wint. Dat was onlangs ook te horen op New Industries. Wel, ook de IHS Markit analisten zien een grote doorbraak op dit vlak met de komst van zelfrijdende auto’s en autonoom werkende robots. Een interessante vraag die de analisten opwerpen is: als we kunstmatige intelligentie toevertrouwen taken die we opdragen uit te voeren, hoe lang zal het dan duren voordat we AI toestaan zijn eigen taken de definiëren?

Hoe lang duurt het voordat robots zichzelf programmeren en taken toewijzen?

 

Overnamegolf?

IHS Markit verwacht dat sommige grote spelers in smart manufacturing, zoals Siemens en GE, de gaten in hun portfolio zullen proberen te dichten door aanbieders van specifieke technologie te kopen. Het gaat dan met name om softwarebedrijven die oplossingen hebben om IoT en cloudsystemen mogelijk te maken. Hoewel smart manufacturing volgens de analisten de voorbije jaren een stortvloed aan persberichten en conferenties heeft opgeleverd, terwijl er amper substantiële vooruitgang is geboekt, verwachten zij wel dat deze vooruitgang op punt staan vorm te krijgen. Ze voorspellen dat de komende 12 maanden veel real world smart manufacturing projecten zullen worden aangekondigd en gerealiseerd.

 

techtrends
Het rapport van IHS Markit schetst 7 technologie trends voor 2017.

Augmented en virtual reality worden volwassen

Trend 3 die ze voor 2017 voorspellen, is een toename van virtual en augmented reality toepassingen. “Na enkele jaren van hype, zal de technologie voor augmented en virtual reality significant vooruit gaan nu Facebook, Microsoft en Google hun bestaande technologieëm omzetten in nieuwe strategieën.” Over enkele jaren zien ze zelfs high quality VR doorbreken. De Meta Cloud is volgens IHS Markit trend numme4 4. Hiermee bedoelen ze dat er nieuwe aanbieders komen die bedrijven één toegang bieden tot verschillende cloudsystemen. Deze Meta Cloud komt beschikbaar voor de traditionele aanbieders van Software as a Service. Grote spelers op dit vlak zijn IBM, Amazon en waarschijnlijk wordt Google er ook een. Vervolgens noemt het onderzoeksbureau als trend nummer 5 dat technieken 3D printers net als consumentendrones snel een massaproduct voor de consumentenmarkt gaan worden. En dat zou wel eens tot een heel nieuw type device kunnen gaan leiden: met goedkope 3D printers en betaalbare smartphone componenten gaan partijen compleet nieuwe devices creëeren.

 

Zonne-energie en Low-Power WAN

2017 wordt het jaar van zonne-energie. PV installaties nestelen zich aan kop als het gaat om hernieuwbare energiebronnen. En de laatste trend die ze schetsen, is de definitieve opmars van Low-Power technieken om moeilijk toegankelijke producten te voorzien van IoT oplossingen. LPWAN moet gezien worden als een alternatief voor Wi-Fi en Bluetooth. Hiermee kunnen componenten en producten gekoppeld worden aan het internet tegen lage koste en – vooral belangrijk – een laag energieverbruik. Op zijn beurt stimuleert deze technologie de opkomst van tal van andere smart oplossingen, zoals smart buildings en precision agriculture.

IHS Markit presenteert het trendrapport op CES in Las Vegas (5-8 januari 2017). Het whitepaper kun je hier downloaden.

 

 

1 gedachte over “2017 het jaar van smart manufacturing?

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest