Made-in-Europe.nu
vhm fonderie

Franse gieterij VHM Fonderie verkort doorlooptijden met 3D printen

De Franse gieterij VHM Fonderie verkort dankzij de PolyJet 3D printers van Stratasys ontwikkeltijden voor nieuwe producten en doorlooptijden in de gieterij. Tevens weet de gieterij de capaciteit te vergroten. VHM fonderie zet de 3D printers in voor zowel het ontwerp- als productieproces.

 

Gietkernen en -vormen voor zandgietmallen 3D geprint op Stratasys printers

VHM Fonderie is van oorsprong een ijzergieterij. De basis van de productie is nog steeds de traditionele gieterij, waar met zandgietvormen wordt gewerkt. “Dankzij 3D printen besparen we een maand tijd als het gaat om de productie van vormen en kernen voor het gietproces”, zegt Laurent Poux, directeur industrie bij de Franse gieterij. “Hierdoor kunnen we ongelooflijk snel uitleveren, waardoor onze capaciteit verbetert.”

 

Inzet in alle afdelingen

Wat doen de Fransen met de 3D printtechnologie van Stratasys? Op de Connex Multi-material 3D printers maken ze zowel functionele prototypes alsook kernen en vormen voor de productie van de zandgietvormen. Ook in de ontwikkeling van gereedschappen gebruikt men de 3D printtechnologie. Zelfs reserve onderdelen voor bepaalde machines worden 3D geprint. Voor de complexe gietproducten gebruikt men Rigur, een printmateriaal van Stratasys dat polypropyleen simuleert. De 3D geprinte kernen van dit materiaal zet men in voor het maken van de zandvormen voor de ijzergieterij.

 

stratasys
VHM Fonderie gebruikt de Stratasys 3D printtechnologie om gietkernen te printen die als basis dienen voor de zandgietvormen.

 

Meer flexibiliteit

3D geprinte kernen en matrijzen zijn echter slechts één toepassing, aldus Laurent Poux. De andere toepassing moet gezocht worden in de speciale gereedschappen, bijvoorbeeld hulpmiddelen voor het positioneren van onderdelen. Deze worden door het hele productieproces heen gebruikt. Zelfs verouderde onderdelen van hun machines worden, als dat kan, geprint en ingezet. Ook bij deze toepassingen spelen voordelen als korte doorlooptijden en onafhankelijkheid van derden, een rol. Laurent Poux: “Gebruik van Stratasys 3D printing technologie verhoogt ons niveau zelfredzaamheid. Dit geeft ons de kans veel flexibeler te reageren.” Omdat de gieterij zo enthousiast is over de mogelijkheden en groeikansen ziet, heeft het de 3D print activiteiten ondergebracht in Reali3D. Dit 3D print servicebureau werkt ook voor externe klanten.
Stratasys wordt in de Benelux onder andere vertegenwoordigd door Seido Systems

FOTO: meerdere gereedschappen worden direct 3D geprint.

 

Pin It on Pinterest