duoBlock FDS

DMG Mori pakt uit op de huisshow bij Deckel Maho in Pfronten. Opvallend nieuws: de lancering van de Celos Conditioning Analyzer; de Lasertec 75 Shape voor het laserstructureren van bijvoorbeeld matrijzen, de nieuwe CLX 350 en de 3e generatie DMU 50 5-asser. Maar de meest opvallende première in Pfronten is de nieuwe duoBlock FDS. Deze machine combineert frezen, draaien en slijpen.

 

Integratie slijptechnologie in 5-assige duoBlock machine

De eisen aan oppervlakken komen alsmaar op een hoger niveau te liggen. Om deze kwaliteitseisen tegelijkertijd op een productieve manier te realiseren, vindt DMG Mori het tijd worden om een nieuwe stap te zetten in de integratie van technologie. Na het draaien op een 5-assige freesmachine wordt nu het slijpen als bewerkingstechniek geïntegreerd in de duoBlock FDS. Deze technologie komt beschikbaar op alle DMU / DMC FD duoBlock bewerkingscentra en garandeert een oppervlakteruwheid van 0,4 µm. Door de slijpbewerking als laatste uit te voeren, kunnen sporen van een gereedschapswissel of de overgang van het ene naar het andere kwadrant worden weggewerkt.

 

Sensortechnologie voor procesbewaking

Frezen, draaien en slijpen gebeuren in één opspanning. De Japans-Duitse machinebouwer heeft voor de slijpbewerking nieuwe cycli ontwikkeld. De technologie laat zowel toe om in- en uitwendig te slijpen als vlakslijpen. Het slijpwiel wordt bediend door de spindel. Nieuw is de toepassing van een AE sensor in de machine. Deze meet het geluid tijdens het slijpproces (Acoustic Emission). Hierdoor weet de besturing precies wanneer het eerste contact ontstaat tussen de slijpsteen en het product. Ook via het meten van de spindel belasting wordt dit geregistreerd. Op deze manier verhoogt de fabrikant de robuustheid van het slijpproces. Om het slijpsel uit de koelsmeervloeistof te filteren, past DMG Mori in de machine een nieuw type filter toe. Deze filtert zelfs partikels van 10 µm uit de vloeistof.

DMU 50
De 3e generatie DMU 50 wordt in Pfronten gepresenteerd.

 

Wereldpremières DMU 50 en CLX 350

Op de huisshow in Pfronten, half februari, zijn er twee wereldpremières. Bezoekers kunnen voor het eerst de 3e generatie DMU 50 zien. Na 20 jaar 5-assers bouwen van dit model vindt DMG Mori het tijd voor de opvolger van het huidige model. De nieuwe machine heeft een groter zwenkbereik (-35/+110 graden), een sterkere spindel (nu tot 20.000 omwentelingen per minuut) en een uitgebreid gereedschapmagazijn voor 120 tools. De derde wereldpremière is de nieuwe draaimachine CLX 350. Deze valt onder meer op door de geringe buitenmaten: de totale machine voor bewerken van materiaal rond 51 mm (optioneel 65 mm) neemt amper 5m2 vloeroppervlak in beslag.

 

Compacte machine voor laserstructureren

Ook de nieuwe Lasertec 75 Shape is een compacte machine (8m2). DMG Mori breidt hiermee uit in de markt voor het laserbewerken van gefreesde werkstukken. Met name in de stempel- en matrijzenindustrie speelt de laser ene steeds grotere rol. De nieuwe machine beschikt over een 100W laser, een NC zwenktafel (belastbaar tot 300 kilo) en kan werkstukken tot 650 mm doorsnede en 500 mm hoog aan.

 

Automatiseringsconcepten

DMG Mori toont verder in Pfronten nog enkele automatiseringssystemen, waaronder de compacte Robo2Go, die geprogrammeerd wordt via een Celos app. Er staat eveneens een geautomatiseerde productiecel. Deze bestaat uit twee horizontale NHX 5000 bewerkingscentra en een DMC 60 H Linear. De machines worden van materiaal voorzien vanuit een lineair palletsysteem met 24 palletplaatsen, uit te breiden tot 99. In totaal kunnen er 8 machines en 5 opspanstations aan deze palletbelader worden gekoppeld.

De huisshow bij Deckel Maho in Pfronten vindt dit jaar plaats van 14 – 18 februari. Alles bij elkaar worden er 80 machines getoond; er zijn elke dag lezingen door experts en bezoekers kunnen een kijkje nemen in de productie van deze DMG Mori fabriek. Meer informatie vind je hier.

 

2 gedachten over “DMG Mori: slijpen in bewerkingscentrum

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest