Cevotec Samba

Cevotec toont komende week op de Franse composietenbeurs JEC World Composites Show de eerste industriële machine voor gerobotiseerde productie van 3D composietdelen. In het Sambasysteem werken twee robots samen. De nieuwe machine heeft tot 30% minder materiaal nodig om 3D onderdelen te maken dan bestaande productietechnieken.

 

Minder afval en sterkere 3D composietdelen

Cevotec heeft de Samba ontwikkeld samen met onder andere vliegtuigbouwer Airbus. De productiecel sluit naadloos aan op Artist Studiuo, de eigen CADCAM software van Cevotec. Hierin wort de productie van de composietdelen voorbereid. Vervolgens zet Patch Artist elk willekeurige CAD geometrie om in patches, de weefsellagen. Deze hebben een variabele dikte en de vezels worden in elke patch zodanig gepositioneerd dat ze maximale sterkte geven aan het product. Een algoritme optimaliseert vervolgens de overlap van elke lamineerlaag om de mechanische eigenschappen te verbeteren. De tweede module van de software, Motion Artist, genereert op basis van dit model automatisch het robotprogramma voor de beide robots in de cel. De software test het programma op botsingen en simuleert het complete proces.

Cevotec
De beide robots zorgen voor de 3D opbouw van het composietdeel.

 

Preforms niet langer nodig

Dankzij de software en de door Cevotec ontwikkelde algoritmen kan elke patch zodanig opgebouwd worden, dat de mechanische eigenschappen maximaal zijn. Hierdoor kunnen de sterkte en de stijfheid van het composieten onderdeel tot 150% hoger liggen dan wat nu gangbaar is. De productie van de onderdelen door de beide robots wordt door camera’s continu gemonitored, zodat ook de juiste positie van de vezels gedetecteerd wordt. Cevotec zegt met deze Samba-cel de hoeveelheid afval bij de productie van composietdelen tot 30% te verminderen. Ook is een extra bewerkingsstap, het persen van pre-forms, niet langer nodig. De onderdelen worden direct near net shape in 3D gevormd.

JEC World Composites Show in Parijs is ’s werelds grootste vakbeurs voor de composietindustrie. De beurs vindt van 14 tot en met 16 maart in Parijs.

 

Pin It on Pinterest