Made-in-Europe.nu

Trump effect merkbaar: in 2016 méér reshoring en FDI dan ooit

De Amerikaanse president Trump mag dan wel in het nieuws zijn met allerlei omstreden plannen die hij lanceert, het Reshoring Initiative constateert in ieder geval deze op één vlak effect hebben. Afgelopen jaar hebben méér maakbedrijven productie terug naar de VS gehaald. Wordt de Amerikaanse maakindustrie weer groot?

 

Reshoring Initiative: bedrijven anticiperen op beleid Trump regering

 

Voormalig Agie Charmilles USA topman Harry Moser is jaren geleden het Reshoring Initiative gestart. Zijn doel: productie terug halen naar de VS. Op de IMTS verleden jaar, waaraan ook een aantal Metaalunieleden heeft deelgenomen, stak hij in zoverre een positief verhaal af, dat hij kon melden dat per saldo het banenverlies in de industrie tot stilstand was gekomen. Nu meldt de Amerikaanse organisatie dat in 2016 reshoring sterker is geweest dan verwacht. De reden: bedrijven hebben geanticipeerd op het beleid van Donald Trump.

 

Reshoring en FDI goed voor 12,5% extra

Reshoring wordt volgens de organisatie van Moser momenteel geleid door de transportmiddelen industrie. GM loopt daarbij voorop. De autofabrikant heeft aangekondigd 7000 banen in de VS te gaan creëeren en meer dan 1 miljard dollar te gaan investeren in de nieuwe productiecapaciteit in het thuisland. Ook de directe buitenlandse investeringen (FDI) zijn hoger uitgavellen dan verwacht, ondanks de sterke dollar. Eind maart brengt het Reshoring Initiative een rapport uit met daarin gedetailleerde gegevens over de buitenlandse investeringen. Deze worden dan uitgesplitst naar regio en sector. Het Reshoring Initiative meldt de som van reshoring en buitenlandse investeringen voor een extra groei van de Amerikaanse maakindustrie zorgt van 12,5 procent.

 

 

Eerlijk speelveld nodig

De rekenmeesters van het Amerikaanse Reshoring Initiative hebben berekend dat er nog steeds 4 miljoen industriebanen in de VS ontbreken. Gelet op het handelstekort zouden die er eigenlijk moeten zijn. Waarom zijn ze er niet? Omdat de dollar te duur is en importheffingen te laag, zegt Moser. Zoals Donald Trump het Nafta vrijhandelsakkoord hekelt, doet ook de voorman van het Reshoring Initiative dat. Hij laat desgevraagd weten ook tegen TTIP te zijn. “Historisch zie je dat het handelstekort met landen waar we geen handelsakkoord mee hebben, constant blijft. Handelsverdragen halen fricties weg, barrières. Maar als we niet competitief zijn, is een handelsakkoord prematuur. We worden geraakt door de import.” Er ontbreekt in zijn ogen een eerlijk speelveld. Moser verwacht dat de politieke veranderingen, automatisering en de bewustwording dat offshoring verborgen kosten heeft, meer bedrijven ertoe zal aanzetten om de productielocatie goed te overwegen.

In 2018 neemt Koninklijke Metaalunie met een aantal Nederlandse bedrijven opnieuw deel aan Industrial Supply Noth America, georganiseerd door de Hannover Messe.

Lees hier het artikel over het Holland Paviljoen op de IMTS

 

 

Pin It on Pinterest