AWK 2017

De transformatie van maakbedrijven naar het digitale tijdperk heeft pas kans van slagen als medewerkers de transformatie omarmen. De wijze waarop bedrijven medewerkers betrekken bij de veranderingen bepaalt het succes. Dat zegt Stefan Hartung, directeur van Robert Bosch. Hij is één van de keynotesprekers op het Aachener Werkzeug Kolloquium, half mei in Aken. Dat staat meer dan ooit in het teken van Industrie 4.0 in de maakindustrie.

 

Robert Bosch topman: transformatie kan niet zonder betrokkenheid medewerkers

68 jaar na de eerste editie van het Aachener Werkzeugmaschinen Kolloquium is in de 2017 editie Industrie 4.0 meer dan ooit het leidend thema. Het Werkzeugmaschinenlabor en het Fraunhoger IPT, de beide organisatoren, durven zelfs te spreken over Internet of Production. Hiermee bedoelen ze een productieomgeving die realtime over betrouwbare informatie beschikt, op elk moment, op elke plek. Productontwikkeling wordt agile, maar net zo goed de daarop volgende serieproductie. Professor Schuh, die de leerstoel productietechniek bekleedt en de beide instituten leidt, denkt dat door de realtime informatie die beschikbaar komt, veranderingen in producten heel snel omgezet kunnen worden in de serieproductie. Realtime informatie verzamelen, analyseren en vertalen naar stuurinformatie voor de maakprocessen, leveren straks een concurrentievoordeel op.

 

Het AWK in Aken is uniek in zijn opzet omdat de presentaties gezamenlijk door industriële bedrijven zijn voorbereid, samen met de wetenschappers van het WZL en Fraunhofer IPT.

Kunstmatige intelligentie in de productie

Stefan Hartung van Robert Bosch gaat dieper in op de fundamentele vragen die het industrieconcern zich momenteel stelt, in de transformatie naar een Industrie 4.0 onderneming. Verdienmodellen gaan veranderen, de wijze waarop de organisatie wordt aangestuurd eveneens. De kern van zijn betoog zal echter zijn dat de transformatie pas succesvol zal zijn als je medewerkers meeneemt. Een andere spreker uit de Duitse industrie is Jan Mrosik, CEO van de divisie Digital Factory van Siemens. De derde keynotelezing op de eerste dag komt van professor Sabina Jeschke van de RWTH Aachen. Zij pakt het thema kunstmatige intelligentie in Internet of Production op.

 

Laboratoria WZL en Fraunhofer IPT

In de vervolgsessies op 18 en 19 mei gaan sprekers uit industrie en onderzoekswereld dieper in op de veranderingen die de digitalisering en Industrie 4.0 gaan hebben voor de maakindustrie. Deze lezingen lopen uiteen van agile productontwikkeling tot adaptieve productie; en van zelflerende machines en productiesystemen tot wetenschappelijke systemen die de productie kunnen ondersteunen. Op beide dagen kunnen de deelnemers de twee instituten in Aken bezichtigen om lopende onderzoeksprojecten van naderbij te bekijken. Verder zijn er break-out sessies. Tijdens deze sessies kunnen nieuwe onderoeksclusters op de campus bezocht worden.

Het AWK 2017 vindt op 18 en 19 mei plaats in Aken. Hier vind je alle informatie.

 

2 gedachten over “AWK 2017 in teken van Internet of Production

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest