Made-in-Europe.nu

Damen gaat scheepsschroef 3D printen

Damen Shipyards gaat samen met het RamLab, Promarin, Autodesk en Bureau Veritas ’s werelds eerste gecertificeerde scheepsschroef 3D printen. De WAAMpeller zoals de schroef gedoopt is, wordt een heuse schroef met een diameter van 1300 mm en een gewicht van 180 kilo.

 

Consortium van vijf bedrijven start ambitieus project in Rotterdams RamLab

Damen Shipyards heeft een jaar geleden het initiatief voor dit project genomen. Drie studenten van de TU Delft hebben toen de mogelijkheden onderzocht. Daarop hebben zij de scheepswerf in contact gebracht met de partijen die nu gezamenlijk een consortium vormen om de schroef te 3D printen én te certificeren. Kees Custers, project engineer in het R&D centrum van Damen, noemt het uniek dat de vijf partijen binnen het project ieder hun eigen doel hebben. “Dat zorgt voor een productieve en coöperatieve sfeer in dit spannend project.” De scheepswerf wil 3D printen in de toekomst vaker gaan inzetten om daarmee de brandstof efficiency van de schepen te verbeteren.

Lees het hele artikel op 3D printmagazine 

FOTO: het projectteam van de WAAMpeller

 

2 comments

Pin It on Pinterest