Virtual reality

Bijna sneaky, maar wel vastberaden. Virtual Reality en Augmented Reality beginnen voet aan de grond te krijgen in de machine-industrie. Dürr Ecoclean zet als eerste fabrikant van industriële reinigingsinstallaties Virtual Reality in. Met behulp van VR worden de servicemedewerkers van het Duitse bedrijf wereldwijd getraind in het onderhoud aan de complexe manipulatoren.

 

Instructeur en monteur hoeven niet langer fysiek bij elkaar te komen voor scholing

De meesten associëren Virtual Reality nog steeds met de gamewereld. Gamers die met een VR-bril op de virtuele wereld van een spel binnenstappen. Deze virtuele wereld kan echter net zo goed een serieuze industriële installatie zijn, toont Dürr Ecoclean. De eerste toepassing is het trainen van servicemedewerkers die de Scara Manipulator van de EcoFlex 3 reinigingsinstallatie moeten servicen.

 

Wereldwijd trainen vanuit Monschau

Een van de voordelen van VR is dat de instructeur en de servicemedewerkers niet meer fysiek op dezelfde locatie hoeven te zijn om te scholen. Ze kunnen gerust duizenden kilometers van elkaar vandaan zijn, wat bij de machinebouwer uit Monschau vaak het geval is. Uit het CAD-model van de manipulator is een VR-model gegenereerd. Met behulp van virtuele schuifregelaars laat dit zich in alle richtingen bewegen. Elke schroef kan virtueel gewisseld worden; los en weer vast gedraaid worden. Het VR-model dat Dürr heeft gebouwd, is zodanig dat de servicemedewerkers bepaalde handelingen alleen in een juiste volgorde kan doen. Bij een oliewissel kan het deksel van de aandrijfunit pas weer gesloten worden nadat – virtueel – de nieuwe olie op het juiste niveau is afgevuld. Hierdoor leert de servicemedewerkers automatisch de bepaalde volgorde van de handelingen die in de realiteit essentieel zijn voor goed onderhoud. Ook kunnen de medewerkers zich in het virtuele model slechts binnen bepaalde grenzen bewegen, net als in de realiteit.

 

Maximale service in korte tijd

“Deze ontwikkeling levert een belangrijke bijdrage zodat onze servicemedewerkers wereldwijd vertrouwd raken met het werk en onze klanten in korte tijd maximale service kunnen bieden”, zegt Michael Förster, directeur Dürr Ecoclean. Dat heeft de doorslag gegeven om deze VR applicatie te ontwikkelen.

Dürr Ecoclean wordt in Nederland vertegenwoordigd door Schenck-Rotec 

 

 

1 gedachte over “Dürr Ecoclean traint servicemedewerkers met Virtual Reality

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest