Made-in-Europe.nu
Joost Verschure

Management buy-out bij Dormac CNC Solutions

Joost Verschure en Huib Wennekes zijn de nieuwe eigenaren van Dormac CNC Solutions. Via een managament buy-out hebben ze onlangs alle aandelen overgenomen van Kees Karsten. “We voegen aan het mooie Dormacboek nu een mooi nieuw hoofdstuk toe”, zegt Joost Verschure in een eerste reactie.

 

Joost Verschure: nog meer nadruk op totaal oplossing voor verspanend proces bij de klant

De beide nieuwe eigenaren van Dormac CNC Solutions hebben al een behoorlijke staat van dienst bij de leverancier van onder andere Doosan, Kiheung, Fat, Litz en recent ook 3D printerfabrikant Insstek. Joost werkt sinds 2001 bij het bedrijf, waarvan de laatste 7 jaar als commercieel directeur. Huib Wennekes werkt al sinds 1996 bij Dormac, waarvan de afgelopen 15 jaar als technisch manager. De twee hebben per 13 juni alle aandelen overgenomen van Kees Karsten, die van de 27 jaar die hij bij Dormac heeft gewerkt 18 jaar algemeen directeur is geweest. Hij heeft aangegeven pas op de plaats te willen maken en heeft zijn aandelenpakket daarom via de management buy-out overgedaan aan de twee nieuwe eigenaren. Kees is hiermee weg uit het bedrijf. “Maar hij blijft als adviseur beschikbaar.”

 

Dormac profileren als totaalaanbieder

“Deze buy-out is zonder aardschokken verlopen. We hebben commitment van iedereen, ook alle medewerkers reageren positief”, zegt Joost Verschure. Op korte termijn zal er niks veranderen. In de toekomst wil het nieuwe management nog méér de kansen pakken door Dormac te profileren als een totaal aanbieder. “Klanten vragen ons steeds vaker mee te denken en met oplossingen te komen voor de beheersing van het totale verspanende proces”, licht Joost toe. Dormac CNC Solutions heeft mede via de dochterondernemingen Dormac Productie Automatisering en Dormatec Environment Systems een brede kennis en ervaring opgebouwd in het optimaliseren van het totale verspanend proces. “We hebben eigen kennis en eigen mensen, ook als het om productieautomatisering gaat. Dat geeft ons een sterke positie in de markt.”

 

De Doosan SMX is een van de machines uit de Summersale actie van Dormac deze zomer.

 

Eigen automatisering ontwikkelen

Automatisering speelt hierin een belangrijke rol. Dormac werkt op dit vlak zowel samen met onder andere aanbieders van kant en klare cellen zoals BMO, RoboJob en Halter als bouwt het ook eigen automatiseringsoplossingen. Met name gebeurt dat als er zwaardere systemen nodig zijn, Dormac de automatisering kan combineren met een nieuwe machine én het budget aan de klantzijde beperkt is. Op dat moment kan de leverancier putten uit een pool van jonge Yaskawa robots. “Omdat daar net de kop vanaf is, kunnen we dan een voor de klant interessante oplossing bouwen”, zegt Joost Verschure. Op de foto staan hij en Huib Wennekes bij zo’n project dat momenteel voor een Dormac klant ontwikkeld wordt voor het beladen van een Puma 4100. Het gaat hier om werkstukken tot 150 kilo die gehandeld moeten worden.

 

Met de klant proces optimaliseren

Joost Verschure benadrukt dat de oplossing die Dormac in zo’n situatie biedt verder reikt dan de machine en robot. “We zoeken naar procesverstoorders in het proces van de klant; time killers die het verspaningsproces negatief beïnvloeden. Met koelwaterkoelers, andere filtratiesystemen, betere spanenmanagement optimaliseren we de spanenbeheersing. Automatiseren vergt méér dan een machine en een robot, het gaat om een stabiel proces. Samen met de klant die ons input geeft over zijn productieproblemen zoeken we hoe we dit met elkaar kunnen verbeteren.” Deze turn key business groeit bij Dormac.

 

Insstek
Een voorbeeld van een met Insstek technologie 3D geprint metalen product.

 

3D metaalprinter in de demoruimte in De Goorn

Doosan blijft een van de belangrijkste merken in de portefeuille van Dormac. De Koreaanse fabrikant heeft een poos geleden een nieuwe investeerder aan boord gehaald en dat is goed merkbaar, meent Joost Verschure. “Er wordt volop geïnvesteerd. Zowel in R&D, in voorraad in Europa, in spare parts, in opbouw van technical centers. Doosan is springlevend, net als Dormac.” Begin dit jaar heeft Dormac CNC Solutions de vertegenwoordiging van Insstek gekregen, een producent van 3D metaalprinters die gebruik maken van claddingtechnologie (Direct Metal Tooling aldus Insstek). De interesse in de metaalindustrie voor deze technologie is enorm, merkt Joost Verschure op. “Bijna alle bedrijven zijn bezig zich te oriënteren.” Mede daarom heeft Dormac onlangs voor de eigen demoruimte in De Goorn een 5-assige 3D metaalprinter besteld bij Insstek. Het gaat om de MX Mini, geschikt voor werkstukken tot 200 bij 200 bij 200 mm. Tijdens het Open Huis in november wil Dormac deze metaalprinter demonstreren.

 

Pin It on Pinterest