Made-in-Europe.nu

Siemens koppelt op EMO 200 CNC-machines aan IoT platform Mindsphere

Siemens koppelt op de EMO 2017 zo’n 200 CNC-machines die op de beurs staan aan het eigen IoT platform Mindsphere. Dat zullen niet alleen machines zijn met Sinumerik besturing. Openheid is het nieuwe sleutelwoord in de digitalisering van de maakindustrie zoals Siemens die ziet. En de data-analyse zal niet uitsluitend in de cloud gebeuren. Op de EMO introduceert het concern namelijk ook Edgecomputing voor wie de cloud nog een stap te ver vindt.

 

CEO Motion Control: klaar voor machine as a service concept

Siemens heeft het roer omgegooid. Openheid is het sleutelwoord, bleek op de EMO preview persbijeenkomst. Siemens stelt het Mindsphere platform open voor derden die apps willen ontwikkelen. Op de EMO introduceert Siemens bovendien een IoT box waarmee je CNC-machines eenvoudig kunt verbinden met het Siemens cloudplatform als er een andere besturing dan Sinumerik op draait. Ondersteunde versies van Sinumerik 840D sl kunnen direct gekoppeld worden, zonder hardware gateway. “Door openheid ontstaan er nieuwe ecosystemen, nieuwe businessmodellen en nieuwe mogelijkheden voor zowel eindgebruikers als machiebouwers,” zo legt Wolfgang Heuring, CEO van de business unit Motion Control, deze nieuwe stap uit. Dit betekent een strategisch andere benadering dan twee jaar geleden. Toen zag Siemens het platform nog vooral iets dat gebruikt zou worden in combinatie met Sinumerik.

 

Van links naar rechts tijdens de EMO persconferentie van Siemens: Wolggang Heuring, Uwe-Armin Ruttkamp en Ralf Michael Wagner.

 

Siemens NX en Teamcenter kern digitalisering

Siemens pakt op de komende EMO uit met het complete portfolio voor digitalisering van de maakindustrie. Siemens NX en Teamcenter zijn de kerncomponenten uit dit portfolio. Maar ook het open IoT platform Mindsphere krijgt een prominente plaats op de EMO. “Door de 200 machines van verschillende exposanten aan te sluiten, tonen we de mogelijkheden en de openheid van het cloudplatform”, aldus Wolfgang Heuring. Machines die eerdaags de nieuwste versie van Sinumerik 840D sl worden uitgeleverd, zijn al geschikt voor de koppeling met het Industrial Internet of Things. CNC machines met andere merken besturingen kunnen via MindConnect en de IoT box zonder te programmeren doorgaans binnen een kwartier aan het internet gekoppeld worden. Bedrijven die nog geen data naar de cloud willen sturen, kunnen op lokaal niveau starten met smart industry. Hiervoor introduceert Siemens Sinumerik Edge, een aparte industriële server waar dan lokaal apps op draaien.

 

Groep die digitaliseert groeit snel

Volgens Ralph Michael  Wagner (COO Plant Data Services), neemt de bereidheid om data naar de cloud te sturen overigens toe. Hij ziet de middengroep, bedrijven die sinds kort bezig zijn met digitalisering, het snelst groeien. “Onderschat niet hoever sommigen al zijn. De groep die niet wil digitaliseren is in onze waarneming de kleinste en de groep die het snelst in omvang afneemt.” Op de vraag of de technologie van Siemens klaar is om machine as a service, waarbij de gebruiker met de fabrikant afrekent per uur dat de spindel draait, mogelijk is, antwoordde zowel Wagner als Heuer dat dit concept zeer goed denkbaar is. “We mogen geen namen noemen, maar er zijn fabrikanten die deze dienstverlening al toepassen”, aldus Wolfgang Heuring.

 

5 comments

Pin It on Pinterest