Made-in-Europe.nu
aluminium

Koelsmeermiddel beïnvloedt anodiseerkwaliteit aluminium

Het koelsmeermiddel met zijn afzonderlijke additieven is van invloed op de anodiseerlaag. Die conclusie presenteert Henry van Haeff van 2-S komende week op AluminiumNext. 2-S heeft samen met enkele andere partijen onderzoek gedaan naar de invloed van koelsmeermiddelen op het anodiseerresultaat van aluminium 5083.

 

Presentatie onderzoeksresultaten op AluminiumNext

Het onderzoek is een vervolg op een al langer lopende studie van een aantal leden van het Hightech platform van het Mikrocentrum. Begin dit jaar presenteerde een groep bedrijven van het Hightech Platform van het Mikrocentrum de uitkomsten van een onderzoek naar de relatie tussen koelsmeermiddel en oppervlakteruwheid, reinigbaarheid en productiviteit (onder meer de standtijd van de gereedschappen). Ondertussen hebben ze het onderzoek uitgebreid naar de relatie met anodiseerkwaliteit.

 

Invloed additieven

Henry van Haeff van 2-S kan alvast zeggen dat het verband tussen koelsmeermiddelen en afwijkingen bij het anodiseren is aangetoond. Bij het Teclab zijn op dezelfde wijze als in het vorige onderzoek aluminium onderdelen gefreesd met telkens dezelfde parameters, nieuwe gereedschappen én iedere keer een nieuw bad koelsmeermiddel. Tussen het wisselen is de machine volledig gereinigd. Wanneer je alle stukken in hetzelfde bad gelijktijdig anodiseert, zie je kleurverschillen. Het type koelsmeermiddel met zijn afzonderlijke additieven is van invloed op de anodiseerlaag. Na het blank anodiseren bleek er kleurverschil op te treden.

 

AluminiumNext

De resultaten van het onderzoek worden 12 september toegelicht tijdens AlumniumNext. Het Mikrocentrum organiseert dit evenement voor de eerste keer. Het programma bevat een aantal presentaties rondom het construeren met alumnium en het bewerken van dit materiaal. Seco Tools presenteert bijvoorbeeld het efficient verspanen van aluminium, wat toch meer vergt dan vaak op het eerst gezicht wordt gedacht. Brabant Alucast gaat het koudkamer hogedrukgieten met aluminium toelichten. En ’s middags gaat Ton Bor, hoofddocent aan de Universiteit Twente in op de belemmeringen die er zijn voor het 3D printen van aluminium.

De presentatie van het onderzoek naar anodiseren worden toegelicht in een paneldiscussie onder leiding van Teclab directeur Hans van Brussel. Hieraan nemen alle bij het onderzoek betrokken partijen deel: 2-S, Alumeco, SECO Tools, Innovar, Mitutoyo, CNC Consult, Metel, Van den Akker Fluidservices, De Ridder THO.

In het Solutions Magazine dat volgende week verschijnt, staat een uitgebreid artikel over het project.

Meer informatie over AluminiumNext in Hilvarenbeek

 

Pin It on Pinterest