Made-in-Europe.nu

Phoenix Contact: helft van alle spuitgietmatrijzen deels 3D geprint

In de helft van alle spuitgietmatrijzen die Phoenix Contact tegenwoordig ontwerpt, zitten 3D geprinte onderdelen. Er zijn zelfs al spuitgietmatrijzen die volledig additief zijn geproduceerd. Dan speelt niet alleen de integratie van betere koeling een rol, maar vooral ook de gewichtsbesparing. Die zorgt ervoor dat matrijzen gemakkelijker gewisseld kunnen worden.

 

Moulding Area op Metav toont innovatieve matrijstechnologie

Sven Holsten, directeur van de Tool Shop Plastics bij Phoenix Contact heeft deze gegevens bekend gemaakt tijdens de internationale persconferentie voor de Metav 2018. Net als bij de vorige editie krijgt matrijstechnologie ruim aandacht op de beurs in de Moulding Area. Volgens de VDW heeft additive manufacturing inmiddels zijn plek gevonden in de productie van zowel kleine series als bijzondere oplossingen, bijvoorbeeld spuitgietgereedschappen.

 

Sven Holsten

 

Spuitgietcyclus verbeteren

Phoenix Contact, gastbedrijf voor de Metav persconferentie, is daar een goed voorbeeld van. “Door de integratie van betere koelkanalen verlopen de spuitgietprocessen efficiënter”, aldus Sven Holsten. Tot nog toe gebruikt Phoenix Contact, dat maandelijks ongeveer 150 ton kunststofgranulaat verwerkt op de spuitgietafdeling, met name 3D geprinte inserts om de matrijzen te verbeteren. “Interessant is ook dat we additive manufacturing gebruiken om onderdelen te maken die anders niet maakbaar zijn.”

 

Bionische spuitgietmatrijs

Daarnaast experimenteert het Duitse bedrijf met volledig 3D geprinte matrijzen. Deze zijn topologisch geoptimaliseerd, zodat naast de betere thermische eigenschappen het gewicht sterk wordt verminderd. Voorbeelden werden getoond van gereedschappen die tot 70% minder wegen dan traditioneel gefreesde gereedschappen. De engineers gebruiken voor het ontwerp generatieve designtools, waardoor de matrijzen meestal bionische structuren kennen. “Een gereedschap van 80 kilo hebben we hierdoor teruggebracht tot een matrijs van 20 kilo”, aldus Stefan de Groot. Hij leidt Protiq, het additive manufacturing bedrijf dat Phoenix Contact een jaar geleden is gestart. De ‘bionische’ spuitgietmatrijs die hij liet zien, is niet alleen gemakkelijker te hanteren aan de spuitgietmachine. De betere koeling brengt bovendien de cyclustijd omlaag van 8 seconden naar 3 seconden.

Metav 2018 vindt plaats van 20-24 februari in Düsseldorf. Gelijktijdig met de beurs is er het 3D printcongres Inside3DPrinting. Met de kortingscode 3DPRINTMAGAZINEI3D krijg je 15% korting op de ticketprijs voor het congres.

 

Pin It on Pinterest