Made-in-Europe.nu
mkb printen

3D printen: niks doen grootste bedreiging

Het MKB in de maakindustrie moet 3D printen serieus bekijken. De grootste bedreiging is niks doen. Met die boodschap zijn de ruim 70 deelnemers aan de kick off van het LIOF project 3D printen voor MKB naar huis gegaan. Komende weken kunnen ze zich aanmelden voor het vervolg van dit business development project voor de Limburgse maakbedrijven.

 

Succesvolle aftrap LIOF 3D printproject voor MKB maakindustrie

Bij LIOF, de organisatie voor ondernemend en innovatief Limburg, realiseert men zich dat 3D printen kansen biedt voor de maakindustrie. De groeicijfers liegen er niet om. En deskundigen voorspellen dat in 2040 misschien zelfs de helft van alle producten 3D geprint wordt. Veel maakbedrijven worstelen echter met de vraag hoe 3D printen in hun bedrijf toe te passen en welke technologie ze dan moeten kiezen, aldus René Kessen, business developer bij LIOF.

 

Tussen de presentaties door konden deelnemers zich informeren op de infomarkt.

 

Verkenningsproject voor 15 maakbedrijven

Daarom helpt LIOF met dit project zo’n 15 Limburgse MKB bedrijven uit de maakindustrie op weg met het verkennen van de mogelijkheden die 3D printen biedt. 3D printen in MKB is een business development project, afgestemd op de maakindustrie. Het verkennen gebeurt in eerste instantie met 4 masterclasses. Hierin gaat het om het vergroten van de algemene kennis omtrent 3D printen; een inspiratiesessie met best practices van Limburgse MKB bedrijven; een masterclass waarin de specifieke kansen en één potentiële toepassing worden onderzocht en als laatste masterclass de planningssessie. Hierin stelt elke deelnemer een plan van aanpak voor in het eigen bedrijf op.

 

ESMA is een voorbeeld van een mkb maakbedrijf dat de stap naar 3D metaalprinten heeft gezet.

 

Individuele toepassingen

In de laatste stap van het project gaan de 15 bedrijven individueel aan de slag met een mogelijke toepassing binnen hun eigen bedrijf. Het doel is om zowel de technische, commerciële en / of economische haalbaarheid te onderzoeken, met ondersteuning van de partners en de ervaring van andere deelnemers. Deelname aan het project 3D printen voor MKB is beperkt tot maximaal 15 maakbedrijven uit Nederlands Limburg die in huis producten of productiemiddelen produceren. Aanmelden kan tot en met vrijdag 23 februari bij René Kessen (rene.kessen@liof.nl )

Meer informatie vind je hier 

 

Pin It on Pinterest