Made-in-Europe.nu

Minder maar wel kooplustige bezoekers op Metav 2018

Minder bezoekers omdat de maakbedrijven vandaag de dag alle mankracht nodig hebben voor de productie. Geen tijd dus voor beursbezoeken. Maar wel tevreden exposanten op de Metav 2018. Dat is de balans van Metav 2018.

 

Ondanks daling aantal bezoekers tevreden geluiden bij exposanten

De Metav 2018 zit er op. De beurs heeft niet de bezoekersaantallen getrokken waar de VDW vooraf op gehoopt had. In plaats van de 30.000 bezoekers kwamen er tijdens de vier dagen Metav in Düsseldorf slechts 26.500. Zo’n 11 procent daarvan kwam uit het buitenland, vooral uit Nederland, Zwitserland, België en Oostenrijk. Wilfried Schäfer, directeur VDW, heeft wel een verklaring voor het gedaalde bezoekersaantal. “Bedrijven staan onder druk. Daarom was het te voorspellen dat bedrijven hun medewerkers geen dag kunnen missen.” Anders gezegd: de Metav lijdt onder de goede conjunctuur in de metaalverwerkende industrie.

 

Robojob

RoboJob nam voor het eerst deel aan de Metav, hier op de stand van Quaser.

 

Dezelfde trend: minder bezoekers

De dikke 10% daling van het aantal bezoekers ligt in lijn met de bezoekerscijfers van de EMO vorig jaar, waar de Duitse bezoekers eveneens in minder grote getale naar toe gingen. Desalniettemin klinken er bij de exposanten positieve geluiden door. Bimatec Soraluce is niet de enige die orders meldt die op de beurs zijn afgerond. Andreas Lindner, directeur Bimatec Soraluce: “We zien op de Metav hetzelfde effect als we eerder al op de EMO zagen. Er komen minder bezoekers dan bij de vorige editie. Daar tegenover staat dat ze kwalitatief veel hoogwaardiger zijn.” Een van de bezoekers aan de stand van Bimatec Soraluce plaatste uiteindelijk een order van méér dan 1 miljoen euro, zonder dat vooraf rekening was gehouden met deze investering. “Wij zijn tevreden”, aldus Lindner. Op de stand van Bimatec Soraluce stond overigens de FLP 8000, zoals Laagland die onlangs verkocht heeft aan Clement Metaal & Techniek in Weert.

 

Hexagon was een van de deelnemers aan de Quality Area op de Metav. Op de foto de Optiv Performance waarin meerder meettechnieken gecombineerd worden.

 

Metav belangrijke regionale beurs

Ook bij Hedelius maakt men aan het eind van de beursweek een positieve balans op. Hedelius had de twee nieuwste machines, waaronder de T 9, niet meegenomen. “We hebben wel machines op de Metav verkocht”, zegt Matthias Funk, directeur van Hedelius. “Als mensen in de productie minder tijd hebben, moeten wij naar hen toegaan.” Voor hem is de Metav een regionaal belangrijke beurs, waarbij de regio ruim moet worden gezien. Dat wordt bevestigd door de bezoekerscijfers van de VDW. Driekwart van de Metavbezoekers kwam dit keer uit Nordrhein Westfalen. Ook bij Index-Werke klinkt tevredenheid door in de reactie. Voor Reiner Hammerl, directeur sales en marketing, is de Metav geen typische verkoopbeurs. Maar we hebben wel machines verkocht.” Volgens hem bezoeken de mensen tegenwoordig zeer bewust een beurs. Er is minder publiek dat alleen door de gangen slentert.

 

Halter toonde de robotlaadcel in combinatie met een Doosan Puma op de stand van GLN.

 

Nederlandse investeerder

Voor Roland Ramirez, operationeel directeur bij automotive toeleverancier Tridec in Son, is de Metav in ieder geval een alternatief voor de EMO. “We investeren in nieuwe machines en hebben hier op de beurs de contracten ondertekend. De Metav is in ieder geval een alternatief voor Hannover.” Volgens de bezoekersenquete die de VDW heeft uitgevoerd is meer dan de helft van de Metav bezoekers van plan in de komende tijd investeringen te doen.

De volgende editie van de Metav is gepland voor maart 2020.

FOTO: Het Matrix opspansysteem is vooral een flexibel systeem voor het opspannen van ongelijkmatige werkstukken.

 

Pin It on Pinterest