Made-in-Europe.nu

Investeringen metaalindustrie weer op niveau van 2008

De Nederlandse machine- en gereedschappenmarkt is weer terug op het niveau van 2008. De investeringen in de metaalindustrie zijn weer terug op de oude top. Dat zegt FPT-VIMAG voorzitter André Gaalman aan de vooravond van de TechniShow. Sinds de zomer van 2017 investeren metaalbedrijven ook weer in capaciteitsuitbreiding.

 

FPT-VIMAG voorzitter André Gaalman:  wel verschuiving in aard investeringen

Vanaf dinsdag presenteren de Nederlandse leveranciers van productietechnologie voor de metaalindustrie zich weer in Utrecht, op de tweejaarlijkse TechniShow. De vlag hangt in top. Vooral sinds het midden van 2017 zijn de investeringen sterk gegroeid. De terugval na de piek in 2008 is helemaal goedgemaakt. Veel bedrijven hebben na de diepe crisis eerst de kat uit de boom gekeken, constateert André Gaalman, voorzitter van de FPT-VIMAG. “In die jaren hebben ze meer in onderhoud geïnvesteerd dan in nieuwe machines.” Sinds de zomer van 2017 ziet hij de markt een inhaalslag maken. Die kon niet uitblijven, omdat je alleen met moderne technologie de markt kunt bijhouden.

 

Integrale visie

Bij de branchevereniging ziet men een verschuiving van de investeringen. “Ondernemers hebben veel meer een integrale visie op hoe ze hun fabrieken willen inrichten”, zegt André Gaalman. “Ze kijken naar automatische belading van machines én naar de integratie in de bestaande productieprocessen.” De FPT-VIMAG voorzitter verwijst naar de nominaties voor de TechniShow Innovation Awards. Het aandeel nominaties dat iets met automatisering te maken heeft, was hoog dit jaar. “Door de pragmatische insteek van de Nederlanders lopen we in Europa voorop met automatisering.” Wat achterblijft, zijn de investeringen in het automatiseren van de werkvoorbereiding, bijvoorbeeld CADCAM software. Dat investeren in software belangrijker wordt, lijdt geen twijfel voor de voorzitter van de branchevereniging. “De tijd dat medewerkers de hele dag aan de machine staan, is voorbij. Er gaat een verschuiving plaatsvinden naar software, voorinstellen van machines en gereedschappen. De banen worden hoogwaardiger.”

 

Gebrek vakmensen remt groei

Het enige punt van zorg bij de FPT-VIMAG voorzitter is het gebrek aan instroom van jonge vakmensen. OOM luidde onlangs de noodklok: het beroep van verspaner is haast uitstervend. André Gaalman ziet dit als een serieuze bedreiging voor de groei van de maakindustrie. “In het begin hebben bedrijven dat opgelost door mensen uit het buitenland te halen. Op een gegeven moment is dat niet meer voldoende. Dan kunnen we niet het rendement uit de opgaande economie halen dat we zouden hebben kunnen halen.”

 

 

Door op de TechniShow aanwezig te zijn, zou de politiek de ondernemers een hart onder de riem steken

 

Politiek laat het afweten

Deze week viert de sector het TechniShow feest. De seinen staan op groen. André Gaalman: “De markt kan best nog een beetje omhoog. Maar laten we niet overdrijven. Als de markt rond dit niveau kan stabiliseren in de komende jaren, dan mogen we tevreden zijn.” Toch moet hem nog één ding van het hart: het stoort André Gaalman dat het opnieuw niet is gelukt een kopstuk uit de Nederlandse regering naar Utrecht te halen voor de opening van de TechniShow. Politici gaan wel naar de Hannover Messe, waar Angela Merkel een dag uittrekt voor deze industriebeurs. Naar Utrecht komen ze niet. “Het stoort me dat het zeer lastig is iemand uit Den Haag te halen voor de grootste technologiebeurs van Nederland. Dat is een gemiste kans. Door hier aanwezig te zijn, steek je de ondernemers een hart mee onder de riem. Je laat zien we zijn er voor jullie. Bovendien onderstreep je daarmee als overheid waarom jongeren en hun ouders voor techniek moeten kiezen. Als de techniek op de TechniShow staat, is dat hét moment om in real life je boodschap kracht bij te zetten. We verkopen er geen machine méér door, maar het geeft wel de juiste boodschap aan het land. Veel leden zetten zich belangeloos in voor de industrie. Dat mogen we dan toch ook van onze Haagse vrienden verwachten.”

 

Jaarboek Verspanen 2018

Het volledige interview met FPT-VIMAG voorzitter André Gaalman kun je medio april lezen in het Jaarboek Verspanen editie 2018. Hierin schetsen meerdere kopstukken uit de maakindustrie hun visie op de toekomst van de verspaning, waaronder Freek Marks (hoofd Digital Manufacturing Division bij Siemens Nederland en Gerard Bogaarts, sinds kort directeur Iscar Nederland. Ook kun je lezen waarom ASML de Nederlandse verspaning richting champions league duwt; vraagt Arjan van Wijngaarden, projectmanager bij Techniek College Rotterdam zich af waarom we jongeren nog steeds opleiden zoals 40 jaar geleden en gaan we in op de rol van kunstmatige intelligentie in de verspanende processen. Daarnaast zetten we de uitdagers uit de platformeconomie, Batchforce en YouniqMachining, aan tafel met een klassieke verspaner, BMO Precision Parts. Gaan de online platformen domineren of passen de klassieke verspaners zich aan in het gevecht met de uitdagers?

 

1 comment

Pin It on Pinterest