Made-in-Europe.nu
Helios

ISD Black Box converteert 3D bestanden naar STEP of DXF

ISD Group presenteert op de TechniShow een black box waarmee 80 procent van alle 3D modellen automatisch omgezet worden in een STEP bestand of een DXF file voor in de productie. Daarmee automatiseert ISD een eerste stap in de werkvoorbereiding. Smart engineering levert ook voordelen in de productie op, zegt Joost Swarts van ISD Group.

 

Na de machinebouw maakt nu de maakindustrie de overstap naar 3D

In de machinebouw is het gebruik van 3D modellen de standaard, constateert Joost Swarts van ISD Group. Ook de maakbedrijven, de toeleveranciers, gaan er meer mee te maken krijgen, verwacht hij. “Ook bij toeleveranciers zie je nu de verandering van 2D naar 3D.” Momenteel gebeurt hier nog veel handmatig in de werkvoorbereiding.

 

80 procent automatisch converteerbaar

Het nieuwe systeem van ISD Group kan 80 procent van de 3D modellen converteren naar een STEP of DXF file. Deze is geschikt voor het vervolgproces.  “Er komen automatisch de bestanden uit voor de vervolgstappen, of dat nu een lasersnijmachine, CNC machine of kantbank is”, zegt Swarts. “Hiermee zorgen we dat een proces dat nu voor een groot deel handmatig gebeurt, automatisch verloopt.” Het resterend deel dat de software niet kan converteren, zijn complexe werkstukken, met nauwe maattoleranties en bijzondere bewerkingen. Deze moeten voorlopig nog handmatig worden verwerkt. “Door smart engineering toe te passen, automatiseren we het repeterend werk. Laat de mensen de complexe projecten doen.”

 

Smart engineering levert veel op

Joost Swarts ziet dit als de rode draad in engineering. De repeterende handelingen waar een engineer vandaag een groot deel van de dag mee bezig is, worden geautomatiseerd. Smart engineering. Dat kan een behoorlijke impact hebben op een maakbedrijf, is de ervaring bij ISD Group. Een machinebouwer die zijn frames hiermee ging engineeren, zag het uitvalpercentage afnemen van 20% naar 0 omdat bij het samenstellen voor de lasser absoluut geen fouten meer gemaakt worden. De software maakt namelijk automatisch slimme pasverbindingen, zodat stukken maar op één manier in elkaar passen. Door de vergrijzing betekent het wel dat bedrijven hun kennis veel meer moeten gaan borgen in systemen.

 

Quick scan brengt potentieel in kaart

Om deze reden wordt PLM software volgens hem onmisbaar, zodat altijd de laatste revisie van een ontwerp wordt gebruikt. Hij merkt dat de weerstand bij sommige bedrijven nog groot is, omdat deze nieuwe manier van werken soms dwingt bestaande processen aan te passen. ISD Group heeft een quick scan om het besparingspotentieel snel in kaart te brengen. “Dan praat je al gauw over één, twee ton op jaarbasis. Er gaat immers veel geld om in het herstellen van fouten.”

 

Pin It on Pinterest