Made-in-Europe.nu

Fraunhofer ILT schaalt bewerken met ultrakorte puls laser op

Het Fraunhofer ILT ontwikkelt momenteel twee concepten waarmee het bewerken met ultrakorte puls laser kan worden opgeschaald. Beide concepten worden begin mei live gedemonstreerd tijdens Lasertechnik Live, onderdeel van het Laser Technology Congress AKL ’18.

 

Fraunhofer ILT demonstreert concepten op Lasertechnik Live

Het bewerken met ultrakorte puls lasers wint aan belang in de maakindustrie. Het probleem tot nog toe is dat het bewerkingsoppervlak meestal beperkt is. Bij het Fraunhofer ILT in Aken heeft men nu twee ideeën uitgewerkt om deze technologie mee op te schalen. In het eerste concept kiezen ze voor multistraal technologie. Hiermee kunnen parallel meerdere oppervlakken bewerkt worden. De andere richting waaraan ze werken is de inzet van een polygoonscanner. Deze is sneller dan de huidige scansystemen die je in lasers tegens komt. Doordat een polygoonscanner het licht sneller kan afbuigen, kan de productiviteit van de machine met middenklasse vermogens verbeterd worden.

 

AKL '18

Deelnemers aan AKL ’18 kunnen 80 innovaties met laser live beleven.

 

80 live demonstraties van innovatieve lasertechnologie

Het Fraunhofer ILT demonstreert beide concepten begin mei aan de deelnemers van het lasercongres AKL ’18 (2-4 mei in Aken). Op 3 mei kunnen de deelnemers bij het laserinstituut live de nieuwste innovaties zien. In totaal worden er ongeveer 80 live demonstraties gegeven door de Akense onderzoekers samen met hun partners uit de industrie. Daaronder is voor het eerst een live demonstratie van het EHLA proces, het hoge snelheid cladden van deklagen. Hornet Systems in Nederland is de eerste systemintegrator die deze technologie toepast in machines. IHC Vremac  Cylinders is de pilotklant geweest. Ook wordt voor het eerst een nozzle voor de poederdoorvoer getoond waarin exact de doorvoer van de hoeveelheid poeder wordt gemeten. Lasertechnik Live toont verder nog nieuwe ontwikkelingen op het vlak van 3D metaalprinten, waaronder kwaliteitmeetsystemen.

 

I3 research center voor produceren met licht

Op 3 mei wordt ’s avonds ook I3 Research Center DDP op de Akense campus officieel ingewijd. In dit instituut werken 16 instituten van 6 faculiteiten samen aan de toekomst van produceren met fotonen. Het gaat in totaal om 80 wetenschappers en zo’n 4300 m2 onderzoekslaboratoria. Het instituut is hiermee een belangrijke pijler onder de onderzoekscampus Digital Photonic Production.

Tijdens het AKL ’18 zelf zijn er 77 sprekers uit zowel de industrie als de onderzoekswereld. Het event verwacht zo’n 600 deelnemers. Tot en met 9 maart kunnen deelnemers nog profiteren van een early bird tarief.

 

Pin It on Pinterest