Made-in-Europe.nu
Siemens 3D print

Siemens investeert € 30 miljoen in Britse AM dochter voor serieproductie met 3D printen

Siemens investeert € 30 miljoen in de uitbreiding van de Britse AM dochter Materials Solutions. Het aantal 3D printers wordt uitgebreid tot 50 stuks. Het Britse bedrijf gaat komende jaren duizenden onderdelen voor energiecentrales van Siemens printen. Met de investeringen wil Siemens de rol als globale AM serviceprodvider voor de lucht- en ruimtevaart, automobielindustrie en andere sectoren versterken en uitbreiden.

 

Materials Solutions breidt uit tot 50 3D metaalprinters

Materials Solutions was vorig jaar de eerste wereldwijd die een roterend metalen onderdeel voor een elektriciteitscentrale heeft geprint. De 3D geprinte turbineschoep doorstond alle testen. Hierbij werden de onderdelen blootgesteld aan zowel hoge druk, hoge temperaturen als sterke middelpuntvliedende krachten. Bij vollast draait de turbine met een snelheid van 1600 km/uur en ontstaat er een last van 11 ton. De temperatuur loopt op tot 1250 graden C, die ontstaat doordat rondom de turbineschoepen zich gas met deze temperatuur bevindt. De schoepen worden gekoeld met lucht van 400 graden C. Dankzij het nieuwe design kan Siemens de efficiency van de centrale verbeteren.

 

De nieuwbouw van Siemens dochter Materials Solutions in het VK wordt in september in gebruik genomen.

 

55 nieuwe banen in 3D printbedrijf

Siemens gaat nu in deze vestiging zo’n 30 miljoen euro investeren, onder andere in nieuwbouw. Hierdoor ontstaat er ruimte om het aantal 3D printers te vergroten van 15 nu naar 50 in de toekomst. Ook ontstaan er 55 nieuwe hoogwaardige banen dankzij de investeringen. De AM fabriek wordt volledig gedigitaliseerd met Siemens Digital Enterprise oplossingen. De fabriek moet de mogelijkheden van digitalisering van de hele workflow volledig gaan benutten.

 

3D printen pijler onder digitaliseringsstrategie

“Additive manufacturing is een belangrijke pijler onder onze digitaliseringsstrategie”, zegt Willi Meixner, CEO van de Power and Gas divisie. “Deze significante investering onderstreept onze overtuiging dat we op het vlak van additieve productie veel potentieel zien voor innovatie en groei.” Tegelijkertijd ziet Meixner de investeringen ook als een stap in de richting van industrialisering van 3D printen. Daarmee zet het industrieconcern opnieuw een stap in de 4e industriële revolutie.

 

Eind vorig jaar heeft het bedrijf vier nieuwe EOPS M290 3D metaalprinters toegevoegd aan de al aanwezig EOS M400 en M400-4 (de machine met 4 lasers).

 

Duizenden onderdelen 3D printen

Siemens heeft in 2016 een belang genomen in Materials Solutions, een van de voorlopers op het gebied van 3D printen. Hier wordt met name SLM technologie (selectief laser smelten) ingezet om metalen componenten te printen. Materials Solutions is sindsdien sterk gegroeid en heeft voor meerdere  opdrachtgevers kennis ontwikkeld voor de toepassing van 3D printen. Siemens Power and Gas is een belangrijke opdrachtgever voor de AM onderneming. Met de investeringen komt capaciteit beschikbaar om duizenden onderdelen voor de Siemens energiecentrales te gaan 3D printen.

Eind vorig jaar kreeg Materials Solutions het AS9100 Rev D certificaat voor de luchtvaartindustrie.

 

Pin It on Pinterest