Made-in-Europe.nu
cards

Ultimaker 3D Printing Experience Center voor de maakindustrie

Cards 3D Printing Solutions richt in Best een Ultimaker 3D Printing Experience Center in voor de maakindustrie. Van hieruit wil de Value Added Reseller van ’s Nederlands grootste 3D printerfabrikant maakbedrijven ondersteunen.

 

Met juiste ondersteuning kunnen maakbedrijven veel meer doen met filament printen

Hoe laagdrempelig een Ultimaker 3D printer is, ook zo’n machine vergt meer inzicht in het 3D printproces dan de startknop kunnen bedienen. Niet alleen kun je bij 3D printen veel parameterinstellingen veranderen; de materiaalkeuze, design, positionering op het bouwplatform, het zijn allemaal factoren die uiteindelijk mee de kwaliteit van het geprinte werkstuk bepalen. Als bedrijven eenmaal die kennis hebben opgedaan, zie je de inzet van 3D printen als aanvullende technologie versnellen, heeft Mark Burghoorn, AM consultant bij cards, de afgelopen maanden ervaren. Vanuit het Ultimaker 3D Printing Experience Center heeft hij de afgelopen maanden zo’n 20 tot 30 maakbedrijven op weg geholpen met het 3D printen met filament.

 

Snel leren goede prints te maken

Mark Burghoorn: “De investeringswaarde van deze 3D printers is voor deze sector niet spannend. Waar het om gaat is dat engineers snel enthousiast raken en leren hoe ze goede prints maken.” Dat is de ondersteuning die cards als een van de vier Value Added Resellers van Ultimaker in de Benelux de maakindustrie biedt. Daartoe is er sinds de start vorig jaar zomer veel getest met Ultimaker 3D printers en verschillende materialen. Daardoor kan men bedrijven snel van de juiste adviezen voorzien.

 

Ultimaker

Het Ultimaker 3D Printing Experience Center in Best.

 

Kortere doorlooptijd

Mark Burghoorn ziet veel toepassingen in maakbedrijven. Meestal beginnen ze met het 3D printen van prototypes en opspanmiddelen (jigs en fixtures). Hierbij spelen enerzijds de lagere kosten een rol, anderzijds de doorlooptijdreductie. Bovendien merkt hij dat veel engineers het plezierig vinden om opspangereedschap zelf te kunnen maken en geen extern inkooptraject te hoeven starten. Ook dat levert veel maakbedrijven een kostenbesparing op die per onderdeel tot wel enkele honderden euro’s kan bedragen.

 

Low volume productie met Ultimaker printers

Een aantal van de maakbedrijven heeft ondertussen de stap van opspanmiddelen naar low volume productie gemaakt. Met het juiste ontwerp en het juiste engineering filament kun je best machineonderdelen gaan 3D printen met een FDM printer, zegt Mark Burghoorn. Ook hiervoor geldt dat zowel de directe kosten aanzienlijk lager kunnen zijn maar vooral de kortere doorlooptijd een belangrijke factor is.

 

Ellen Burghoorn en Mark Burghoorn: vanuit het experiencecenter ondersteunen ze maakbedrijven bij het leren ontwerpen en 3D printen met filamentprinters.

 

Serieuze markt vraagt support

cards 3D Printing Solutions beschikt in het Experience Center in Best over een rack met meerdere Ultimaker 3 printers. Deze worden aangestuurd vanuit Cura Connect waarbinnen je meerdere Ultimaker 3 printers kunt beheren, waarmee een toegankelijke oplossing ontstaat voor prototyping, tooling en productie op kleine schaal. Connect is gratis beschikbaar via een firmware update. Mark Burghoorn ziet bedrijven die eenmaal ervaring hebben opgedaan, deze stap ook maken. Dan wordt low volume productie met meerdere Ultimakers heel goed mogelijk. Ultimaker zelf wil eveneens deze kant op. Onlangs maakte het bekend dat Bosch wereldwijd gekozen heeft in productievestigingen Ultimaker 3 Extended printers te plaatsen, een miljoeneninvestering. En in de nieuwe editie van 3D printmagazine zegt vice president Paul Heiden dat Ultimaker ook op de productievloer nummer 1 wil worden. Ultimaker is daar veel aangelegen, voegt Erik Burghoorn, eigenaar/directeur van cards PLM Solutions aan toe. cards is van oorsprong partner voor Siemens PLM softwareproducten in de Benelux. Via Siemens, dat samenwerkt en voor de Ultimaker een plug in voor NX heeft ontwikkeld, is hij in contact gekomen met de 3D printerfabrikant. “Vanuit onze software ervaring weten we hoe belangrijk support is. Daarom past dit VAR model zo goed bij ons. Dit is een serieuze markt die je serieus moet benaderen.”

cards 3D Printing Solutions presenteert zich op Technishow, hier staat het thema 3D dit keer in de spotlight

 

Pin It on Pinterest