Made-in-Europe.nu

ESEF congres: Hoe raakt 3D printen de toeleveringsindustrie?

ING schetste onlangs dat 3D printen een flinke impact gaat hebben op de wereldhandel. De wereldhandel kan tot wel 40% krimpen tegen het midden van deze eeuw. Op het 3D printcongres op ESEF en TechniShow gaat Raoul Leering, hoofd International Trade Research bij ING en auteur van het rapport, in op de vraag wat dit kan betekenen voor de toeleveringsindustrie.

Hoofd International Trade Research ING spreekt op ESEF 3D congres

De vakbeurzen voor de maakindustrie in de Benelux TechniShow en ESEF besteden dit jaar ruim aandacht aan het thema 3D printen. Hoewel industriële toepassingen in Nederland langzaam van de grond komen, is wel duidelijk dat de impact van de technologie op de hele maakindustrie groot kan zijn. ING concludeerde vorig jaar in het onderzoek dat tegen 2060 wereldwijd de 3D printers net zoveel produceren als de traditionele productietechnologie. Dat kan eerder zijn als de investeringen versnellen, niet ondenkbaar omdat het een disruptieve technologie is.

 

Aanpassingen van de industrie

Ook concludeerde de ING onderzoeker dat 3D printen ertoe leidt dat werk terug keert naar ontwikkelde landen. “Anderzijds is het versturen van 3D files, die dichtbij de klant 3D geprint worden de toekomst is. Minder het versturen van producten”, zegt Raoul Leering, samensteller van het rapport. Volgens hem snijdt voor de machinebouwers het mes aan twee kanten: aan de ene kant kunnen ze zelf gebruik maken van de technologie, aan de andere kant zullen er straks minder onderdelen verscheept worden. “Per saldo zal de technologie de nodige aanpassingen van de industrie vergen.”

 

3D congres

Raoul Leering spreekt donderdag 22 maart op het 3D print congres van de TechniShow en ESEF. De andere sprekers zijn Marc Saunders (Renishaw), Kris Binon (Flam3D) en Henk Jansen (FMI Instrumed).  Inloop met koffie en een broodje start om 12.15 uur in Theater 1 op de ESEF (hal 1). De lezingen starten om 12.45 uur. Het 3D congres is om 15.15 uur afgelopen. Meer informatie vind je hier.

 

Pin It on Pinterest