Made-in-Europe.nu
Sodick VL600Q

Sodick in hele Benelux nummer 1 in de EDM markt

Sodick neemt nu in de hele Benelux de koppositie in als het gaat om het aantal verkochte draad- en zinkvonkmachines. Al enkele jaren is Sodick het grootste EDM merk in Nederland; nu geldt dit eveneens voor België. De Ridder THO, importeur van Sodick in de Benelux, maakt dit bekend aan de vooravond van de jaarlijks Vonktechnologiedagen in het TechCenter in Best.

 

Japanse EDM technologie centraal tijdens Vonktechnologiedagen bij De Ridder

“Nummer 1 worden is leuk, maar nummer 1 blijven is iets anders. We moeten nu onze voorspring zien te behouden”, zo zei Gerrit-Jan de Ridder, directeur-eigenaar, het onlangs nog op de TechniShow. Daar toonde de importeur enkele machines van Sodick, waaronder een VL600Q met twee extra assen om 5-assig te kunnen bewerken, een van de toepassingen die ook op de Vonktechnologiedagen gedemonstreerd kunnen worden.

 

EDM markt groeit weer

Volgens De Ridder is de markt voor vonktechnologie in de Benelux de afgelopen jaren lichtjes gegroeid. De terugval vanaf het midden van de jaren negentig, mede door de opkomst van hardfrezen en -draaien, is omgebogen in een lichte stijging van het jaarlijks aantal verkochte machines. “Wij verkopen in de Benelux echter lang niet meer de 90 machines die we vroeger verkochten. Afgelopen jaar hebben we 35 machines weggezet. En dat is hartstikke goed”, zegt de Ridder. Vooral in het licht van de toegenomen concurrentie in de Benelux. Meerdere fabrikanten hebben afgelopen jaren opnieuw de weg naar de Nederlandse en Belgische EDM-markt gevonden. En er zijn zelfs heel nieuwe spelers op deze markten gekomen.

 

Fijnmechanische metaalbewerking

Dat de EDM-markt weer een beetje opwaartse trends vertoont, komt volgens Gerrit-Jan de Ridder doordat vonken niet langer een typische bewerking in de gereedschapmakerij is. EDM wordt tegenwoordig ook in de algemene fijnmechanische toeleveringsindustrie toegepast voor bijvoorbeeld radii en oppervlaktenauwkeurigheden die met andere technieken niet maakbaar zijn. De verschuiving komt mede doordat de bediening van de machines vereenvoudigd is. De nieuwe besturingssoftware bevat zoveel kennis van de vonktechnologie dat de technologie toegankelijker is geworden.

 

ALC800 met extra lange Z-as

Het Japanse Sodick doet het overigens niet alleen in de Benelux goed. Wereldwijd verkoopt het merk meer machines. Daarom wordt momenteel een derde fabriek voor EDM-machines in Thailand gebouwd. Deze wordt in het najaar in gebruik genomen. Een van de nieuwe machines van Sodick is de ALC800 draadvonkmachine, die zowel in een G (800 bij 600 bij 500 mm) als H uitvoering leverbaar is. De H versie heeft een extra lange Z-as, tot 800 mm. Voor de zomervakantie levert De Ridder zo’n versie aan een Nederlandse klant voor het bewerken van grote componenten met een gewicht tot 600 kilogram. De machine mag overigens beladen worden met werkstukken tot 3 ton.

 

Sodick 3D metaalprinter

In de Verenigde Staten is Sodick ook actief met een 3D metaalprinter, die twee jaar geleden al op de IMTS te zien was. Enkele maanden geleden stond dezelfde machine op Formnext in Frankfurt. Ron Maarschalkerweerd, sales manager voor Sodick bij De Ridder, zegt deze technologie voorlopig nog niet naar het TechCenter in Best te willen halen. Daarvoor is de 3D metaalprintmarkt nog onvoldoende groot en nog te pril. Hij gelooft wel dat op termijn het 3D metaalprinten een goede aanvulling kan zijn.

De Vonktechnologiedagen bij De Ridder starten op 16 april en lopen door tot en met 4 mei. Net als voorgaande keren wordt voor elke bezoeker individueel een dagdeel ingepland. Naast de machines van Sodick wordt ook Esprit EDMcam gedemonstreerd evenals de startgatvonker K1c. Meer informatie vind je hier.

 

1 comment

Pin It on Pinterest