Made-in-Europe.nu
Halter

Duitse metaalindustrie omarmt Halter robotcellen

Duitse verspaners hebben de robotcellen van Halter CNC Automation ontdekt. Samen met Fastems, dat in de fabriek in Issum de Halter Loadassistant produceert, onderzoekt men daarom al hoe de capaciteit verder uitgebreid kan worden in de toekomst. Begin dit jaar is er al een tweede assemblagelijn bijgekomen in de fabriek.

 

Mazak plaatst Halter Load Assistant in elk democentrum in Duitsland

“Duitse bedrijven staan echt wel open voor automatisering”, zegt Frans Fontein, area manager bij Halter CNC Automation. Afgelopen week was dat te merken tijdens open huis van Fastems in Issum, waar Halter de LoadAssistant demonstreerde. De groeiende interesse voor automatisering in Duitsland blijkt ook uit de samenwerking van het Nederlandse bedrijf met enkele toonaangevende machinebouwers in de Duitse markt.

 

Samenwerking met Mazak en DMG Mori

Zo heeft Mazak vier Halter LoadAssistant’s gekocht, één cel voor elk democentrum van Mazak in Duitsland. Ook met DMG Mori is men in gesprek over een vergaande vorm van samenwerking op het gebied van standaard robotisering van stand alone machines. De twee machinebouwers kunnen in een grote markt als Duitsland veel betekenen voor het Nederlandse bedrijf, dat vorige maand nog een Technology Center nabij Stuttgart geopend heeft in hetzelfde gebouw waar Fanuc Academy is gehuisvest. Het succes is volgens Frans Fontein toe te schrijven aan met name de software voor het programmeren van de cel én het feit dat Fastems de robotcel produceert, op basis van A-merk componenten. “De naam Fastems betekent veel in Duitsland.”

 

Frans Fontein: Duitsland momenteel de grootste markt voor Halter CNC Automation

 

Makkelijke programmering geeft doorslag

Het belangrijkste argument waarmee klanten worden overgehaald, blijft de software SmartControl. “Als we in een workshop een potentiële klant na één demonstratie zijn eigen werkstuk laten programmeren, zijn ze om. Enkele minuten programmeren en de spindel loopt.” En dat is waar de markt volgens Frans Fontein op zit te wachten. Méér onbemande spindeluren, ook overdag en ook bij kleine series. “Dat betekent dat je ook een serie start vlak voordat je ’s middags gaat eten.” Wat in Duitsland net als in Nederland eveneens helpt, is dat metaalbedrijven geen vakmensen voor hun machines kunnen vinden. Frans Fontein zegt verder dat ook de verkopen in de VS goed lopen, waar inmiddels een team van 7 mensen voor Halter CNC Automation actief is. “De komende vijf jaar kunnen we echter heel veel doen in de Duitse markt.”

 

Fastems

Wouter van Halteren samen met Tomas Hedenborg, CEO Fastems Group.

 

Uitbreiding productiecapaciteit

De Halter LoadAssistant wordt momenteel in twee productielijnen in Issum geproduceerd. “Een voor de standaardcel en een tweede voor de S-modellen, maar we kunnen switchen”, aldus Wouter van Halteren. “Momenteel zitten we op 2,5 cel per week, maar we werken aan uitbreiding van de capaciteit.”

 

Agile werken wordt de norm

Het open huis bij Fastems in Issum stond overigens in het teken van agile werken in de metaalindustrie. Het Finse bedrijf is daar zelf enkele jaren mee gestart en rolt dit concept momenteel steeds verder uit in de onderneming. “De complexiteit neemt toe, series worden kleiner, levenscyclus korter en productvariatie groter”, schetste Tomas Hedenborg, CEO van Fastems Group de trends in de maakindustrie. “Alleen met een agile productie kun je deze veranderingen oppakken.” Dat vergt méér dan alleen een robotsysteem, zo merkte hij op. “De transformatie bestaat uit technologie en nieuwe verdienmodellen, maar ook uit een andere bedrijfscultuur, leiderschap en performance management.” De grootste hinderpaal voor een agile manier van werken is het hiërarchisch denken, dat met name in landen als Duitsland en Frankrijk diep ingebakken is. “Maar als de pijn heftig genoeg is, dan gebeuren er wel dingen”, zegt Hedenborg.

In de september editie van Solutions Magazine kun je een uitgebreider artikel lezen over waarom maakbedrijven anders moeten gaan werken en wat dit betekent voor hun automatisering.

 

1 comment

Pin It on Pinterest