Made-in-Europe.nu

Stama en Chiron nemen afscheid van ‘Fahrständer’

Stama en Chiron lieten vorige week op hun Open House beide de nieuwe machines zien die ze op de komende AMB lanceren. Hoewel het twee totaal verschillende concepten zijn, is er één opvallende gelijkenis. Beide machinebouwers nemen afscheid van het ‘Fahrständer’ principe, de beweegbare kolom. Heeft dit principe de grens bereikt?

 

Heeft de beweegbare kolom de grens bereikt qua stijfheid en dynamiek?

Dat de twee machinebouwers op hetzelfde moment tot deze beslissing komen is niet helemaal verwonderlijk. Hoewel ze beide zelfstandig in de markt opereren maken Stama en Chiron deel uit van dezelfde groep, de Chiron Gruppe. “We zitten samen in de top technologie als het om draaien en frezen gaat”, zegt Frank Müller, hoofd R&D bij Stama. Chiron zoekt het vooral in de dynamiek, Stama in de robuustheid voor de zware verspaning.

 

Stijvere machines nodig in de toekomst

Stama kiest in de nieuwe MT733 voor een portaal constructie. En Chiron doet dat in de nieuwe FZ en DZ 16, de eerste machine uit de nieuwe X-line die komende jaren naar boven verder wordt uitgebreid. Beide machinebouwers laten daarmee het principe van de beweegbare kolom waaraan de freesspindel is bevestigd, los. De reden hiervoor is volgens Frank Müller dat het ‘Fahrständer’ concept aan de grenzen zit qua stabiliteit en nauwkeurigheid. “We wilden een nog stijvere structuur én een hogere dynamiek. Daar is de portaalconstructie de beste oplossing voor.” De beweegbare kolom kan op dit punt niet meer wezenlijk verbeterd worden. Stama slaagt er met de nieuwe machine in om de stijfheid met een factor 2 te verbeteren, net als de dynamiek. Gereedschapwissel kost van spaan tot spaan minder dan 3 seconden. De dynamiek ligt zo hoog doordat de bewegende massa dankzij de nieuwe constructie is gereduceerd. Volgens Michael Wurster, productmanager bij Stama, is de hogere stijfheid ook nodig omdat in de toekomst méér 3D geprinte componenten bewerkt moeten worden. “De overmaat van de werkstukken neemt dan af, om deze dynamisch te bewerken heb je een stijvere machine nodig.”

De MT733 Two is een van de vier varianten. Deze beschikt over twee freesspindels die onafhankelijk van elkaar werken en een overnamespil.

 

Chiron X-line lijn

Chiron liet de FZ en DZ 16 zien, de eerste machines uit de nieuwe X-line. Deze portaalfreesmachine haalt in staal een spaandebiet van 800 cm3 per minuut. Tijdens het open huis demonstreerde Chiron het boren met een boor van 60 mm. De dynamiek van de nieuwe machine ligt hoger dan bij de huidige FZ15 machine. Dat heeft alles te maken met de nieuwe portaalconstructie.

Chiron en Stama presenteren hun nieuwe machines in september op de AMB in Stuttgart. Hier kun je al meer lezen over de nieuwe Stama MT733 en de bijzondere Galaxie aandrijving in deze machine. In Nederland worden beide merken vertegenwoordigd door Oude Reimer.

FOTO: De Stama 733 is opgebouwd op één of twee portalen, afhankelijk van de uitvoering. De machine kan zowel met stafaanvoer beladen worden als ook via een gantryloader en klauwplaat met losse delen.

 

Pin It on Pinterest