Made-in-Europe.nu
Comara iCut

Walter: méér productiviteit met gereedschappen én software

Behalve een nieuwe generatie gereedschappen presenteert Walter op de komende AMB 2018 ook de nieuwe digitale ondersteuningssystemen van Comara appCom. Met Comara iCut wordt het opgenomen vermogen van de spindel tot 500 keer per seconde gemeten, waarna de software de aanzet realtime aanpast aan de actuele snijomstandigheden.

 

Gereedschapsfabrikant naar AMB 2018 met nieuwe gereedschappenlijn én Comara appCom

Gereedschapfabrikant Walter kiest voor twee richtingen om klanten te helpen hun productiviteit te verhogen. De ene richting is een nieuwe generatie gereedschappen. Deze zullen vanaf 2019 gefaseerd naar de markt komen. Twee voorbeelden van nieuwe gereedschappen zijn de wisselplaat WEP 10 voor het draaien. Deze wisselplaten zijn gemaakt van Cermet op een titaancarbonitride basis. Vergeleken met hardmetalen wisselplaten hebben de nieuwe platen een langere standtijd en blijven ze lange tijd maatvast. Door de unieke snijkanten kan men met de WEP 10 wisselplaat spiegelende oppervlakken draaien. Verder toont Walter in Stuttgart een volhard metalen boor uit de Advance productlijn, die universeel inzetbaar is voor alle ISO-materiaalgroepen.

 

Verspaningsproces inzichtelijk gemaakt

De tweede richting die Walter inslaat als het om productiviteitsverbetering gaat, is de digitalisering. Enkele jaren geleden heeft de gereedschapfabrikant IT-dochter Comara opgericht in een joint-venture. Hier wordt plug and play software ontwikkeld, die in minder dan een uur bij de klant geconfigureerd kan worden. Comara appCom analyseert en visualiseert realtime het gebruik van de machine. iCut is de softwaretool om niet alleen het verspaningsproces te monitoren, maar ook automatisch realtime in te krijgen. In milliseconden kan de software de voeding aanpassen aan de actuele verspaningscondities. Deze adaptieve voedingcontrole levert een cyclustijdverkorting op van gemiddeld 5 tot 10 procent doordat luchtfrezen voorkomen wordt.

 

Data zorgen voor transparantie

Comara appCom doet echter meer. Hiermee wordt de volledige workflow zichtbaar gemaakt. Daarnaast kan men uitgebreide analyses maken, bijvoorbeeld hoe een gereedschap gebruikt is, met welke snijcondities, maar ook de echte kosten van de bewerkingen worden zichtbaar. Peter Sautter, van Walter digital manufacturing, zei eerder dit jaar al op het MAV Innovationsforum dat het accent bij de gereedschapfabrikant verschuift richting het proces. “We zetten digitale oplossingen in om de klant te ondersteunen. Met gereedschapsdata kunnen we in de toekomst steeds meer uit een machine halen.” Walter heeft het appCom platform inmiddels op zo’n 400 machines geïnstalleerd. De software is browser gebaseerd en communiceert met elke type machinebesturing.

 

Walter start samen met de hogeschool in Villingen-Schwenningen een duale bacheloropleiding voor het Industrie 4.0 tijdperk.

 

Nieuwe Industrie 4.0 hbo-opleiding

Overigens start Walter dit najaar samen met de Duale Hochschule Baden-Württember in Villingen-Schwenningen een nieuwe bacheloropleiding Wirtschaftsinformatik. Deze nieuwe duale opleiding begeeft zich op het snijvlak van IT en industrie en bereidt de studenten voor op werken in het Industrie 4.0 tijdperk. Studenten wisselen drie jaar lang telkens drie maanden studie aan de hogeschool af met de praktijk bij Walter AG. Ze zijn in dienst bij Walter en verdienen tijdens hun studie al een salaris.

 

Pin It on Pinterest