Made-in-Europe.nu
Cellro Elevate

AMB uit de startblokken

De AMB in Stuttgart is uit de startblokken. Terwijl in Chicago de opruimploegen al volop bezig zijn de record IMTS (met ruim 129.000 bezoekers, 10% groei) op te ruimen, poetsen ze in Stuttgart de laatste vlekjes van de machines om ze klaar te maken voor de grootste Duitse machinebeurs.

 

Veel Nederlandse interesse voor AMB in Stuttgart

Een heel interessant onderwerp staat dinsdag op de agenda. Dan presenteert de VDW het eerste resultaat van de standaard voor data-uitwisseling tussen machines, MES- en ERP-systemen en andere zaken die noodzakelijk zijn voor de digitalisering van de maakindustrie. Umati heet de standaard vooralsnog: universal machine tool interface. Op de beurs staan enkele exposanten die al een Umati-sticker op hun machines hebben, zoals DMG Mori, Grob en GF Machining Solutions. De twaalf machines hebben verschillende besturingssystemen: Fanuc, Siemens, Heidenhain, Bosch Rexroth en Beckoff waarmee de VDW het universele van de interface onderstreept. Wat vooral interessant wordt dinsdag, is te horen hoe de Duitse ontwikkelingen aansluiten op MTConnect waarvan vorige week op de IMTS nog een aantal toepassingen werd gedemonstreerd.

 

Dormatec ziet in Europa veel interesse voor de producten zoals de nevelafzuigingen van AO. Voor Dormac Groep reden om de huisvesting uit te breiden met een extra pand.

 

Dormatec ziet sterke groei

De AMB is ook voor de Nederlandse markt belangrijk geworden. Dat merk je aan hoe sterk sommige Nederlandse leveranciers vertegenwoordigd zijn. Dormac CNC Solutions staat er niet alleen met een ploeg van de machinekant maar ook met de Dormatec-ploeg. “Dormatec groeit als kool”, zegt Joost Verschure, directeur-eigenaar van Dormac Groep. Onder andere de nevelafzuiginstallaties van AO doen het goed. Dormatec distribueert deze in Europa en de vraag is groot. In Duitsland groeit ook de afzet van de hogedruk installaties voor het koelsmeersysteem. “Als bedrijven de performance verbetering zien, willen ze niet meer zonder.”

 

Doosan toont de nieuwe Puma TT1300SYY met nu dubbele Y-as.

 

Doosan Puma met dubbele Y-as

Doosan pakt natuurlijk ook op de AMB uit met enkele nieuwe machines, waaronder een nieuwe Puma TT1300 CNC-draaimachine met dubbele turret en dubbele Y-as. Later komt de dubbele Y-as ook voor de grotere machines uit deze reeks beschikbaar. Ook staat er een vijf-asser met de Open CNC-besturing van Fanuc. “Een kwart van de medewerkers van Doosan is momenteel bezig met productontwikkeling. Daarbij zetten ze zwaar in op automatisering. Doosan is bezig mooie stappen te maken”, zegt Joost. De Koreaanse machinebouwer verwacht dit jaar in totaal 16.000 CNC-machines te gaan produceren.

 

Stopp is een Duitse fabrikant van no-nonses CNC draaimachines voor het standaard werk.

 

Uitbreiding draaimachines bij Oude Reimer

Hal 10 is dit jaar voor het eerst in gebruikt op de AMB. Uberhaupt voor een beurs in Stuttgart. De grote Paul Horn Halle is de thuishaven voor machinebouwers zoals Chiron en Stama. De eerste presenteert er de nieuwe 16-reeks; de tweede de MT733. Over beide machines kun je overigens meer lezen in Solutions Magazine dat vorige week is verschenen. Oude Reimer, dat de twee Duitse merken vertegenwoordigt, heeft nog een nieuw machinemerk aan het portfolio toegevoegd. Stopp. Deze Duitse machinebouwer uit Hessen bouwt jaarlijks zo’n 30 tot 40 no-nonsense CNC-draaibanken. Deze vormen volgens Danny van Rij een goede aanvulling op het gamma van Benzinger. “Niet iedereen heeft een nauwkeurigheid van 1 micrometer nodig.” Interessant is dat Stopp ook CNC-draaimachines combineert met Scada-robots in compacte cellen.

 

RoboJob is alom op de AMB aanwezig, zoals hier bij Okuma.

 

RoboJob: belangrijke Duitse markt

Over automatisering gesproken: RoboJob heeft doordat de beurs in Stuttgart is uitgebreid dit jaar de kans om zich goed te presenteren op de belangrijke Duitse markt. Naast de Tower in de Advanced uitvoering staat er de nieuwe Turn-Assist 270i en Mill-Assist Essential i. Beide systemen zijn zogenaamde integrated oplossingen: alles staat op één vast onderstel. Eveneens in Solutions Magazine staat een artikel over hoe het Nederlandse Rokem de Mill-Assist inzet om de productie-uren te maximaliseren. Overigens: het robotlaadsysteem van RoboJob beleefde vorige week zijn Amerikaanse première. Mazak USA dat een Belgisch systeem heeft gekocht, toonde het op de beurs in Chicago. In Europa doet RoboJob het goed. Recent is de nieuwe huisvesting in Heist-op-den-Berg in gebruik genomen om verder te kunnen groeien.

 

Cellro’s nieuwe automatiseringsoplossing zoekt het in de hoogte.

 

Cellro gaat de hoogte in met Elevate

Cellro laat in Stuttgart de Elevate zien, voor bedrijven die het hogerop zoeken. “We kregen vragen naar meer opslagruimte op een beperkt oppervlak”, aldus Elise de Koning van Cellro. “Voor enkele bedrijven hebben we deze oplossing al eens gebouwd. Omdat de vraag groter werd hebben we er een standaard product van gemaakt.” Zij ziet de Elevate als een oplossing die heel goed naast de Xcelerate kan bestaan. Deze laatste haalt alle drempels om te automatiseren weg. Wie dat eenmaal heeft geproefd en meer wil, zal naar het nieuwe systeem gaan. Dat kan standaard twee machines beladen en is geschikt voor zwaardere producten. Wie niet zelf naar de AMB gaat, kan begin oktober bij Cellro terecht tijdens de Inspiratiedag om de nieuwe automatiseringsoplossing te zien.

 

Axile levert de G6 nu ook met palletwisselaar aan de achterzijde van de machine, zodat de voorzijde toegankelijk blijft.

 

Axile G6 met palletwisselaar

Ook het Taiwanese Axile zet met de G6 een stap op langer onbemand door werken. In hal 10 toont de machinebouwer naast de G6 Compact en een G8 5-asser, de G6 met een palletwisselaar. Hiervoor is het gereedschapmagazijn verplaatst en uitgebreid tot 120 gereedschappen. “En op de Timtos in mei volgend jaar komt er een palletpool van zes pallets die momenteel ontwikkeld wordt”, zegt Terry van Orsouw van De Ridder. In Best wordt momenteel de G6 Compact geïnstalleerd. De eerste van Axile in de Benelux. “Nu kunnen we de verkoop echt gaan starten.” De Ridder heeft er hoge verwachtingen van omdat Axile met dit 5-assig bewerkingscentrum het de Duitse topmerken in dit segment lastig wil gaan maken.

De AMB duurt nog de hele week.

Pin It on Pinterest