Made-in-Europe.nu
Ask Athena

Athena zorgt dat de CNC-machine naar je gaat luisteren

Op de smartphone raakt stembesturing stilaan ingeburgerd. Autofabrikanten zoals Mercedes laten de bestuurder ook steeds meer instructies met hun stem geven. Maar een stemgestuurde CNC-machine? De IMTS in Chicago heeft deze week de wereldprimeur. Wordt Athena de Sirri van de CNC-machines?

 

Athena: de CNC-machine met je stem bedienen

Voor het eerst staan er over de hele beurs meerdere CNC-machines die met de stem worden bediend. Of waar de CNC-operator door tegen de machine te praten, ondersteuning krijgt van de kunstmatige intelligentie achter het systeem. Makino USA denkt eind dit jaar al de technologie aan te bieden.

 

Stembesturing: net zo’n doorbraak als de CNC-besturing

“Het is geen optie meer om de IMTS te bezoeken. Je komt er niet onderuit, zo razendsnel ontwikkelt de technologie zich”, zo zei Peter Eelman, vice president Exhibitions & Business Development bij AMT, het nog bij de preview van de beurs voor de media. Het verhaal van Athena, ’s werelds eerste stembesturing voor CNC-machines, is hier het beste voorbeeld van. In het najaar van 2017 is het concept voor het eerst gedemonstreerd aan potentiële investeerders, de AMT is er in april mee in aanraking gekomen, nu staat het bedrijf erachter, iTspeeX, in het emerging technology center op de beurs. En Makino heeft al de eerste klanten die de betaversie testen. Mark Waymouth van Makino USA is enthousiast over deze nieuwe technologie. “Dit is net zo’n belangrijke doorbraak als destijds de CNC-besturing. Wat is de beste interface met de machine, de menselijke stem.”

 

Machine- en besturing onafhankelijk

De startup achter Athena is erin geslaagd om stemherkenning zo robuust te maken dat deze op de fabrieksvloer kan worden gebruikt. Daarnaast heeft iTspeeX een platform gebouwd dat onafhankelijk is van machinebouwer en zelfs de besturing. Er wordt wel met vrijwel alle partijen in de sector gesproken en met sommige al samengewerkt. Wat je met je stem kunt doen, gaat namelijk ver, zegt Dan Bagley, chief architect bij iTspeeX. Van het vragen hoelang een job nog duurt tot vragen hoe je het koelsmeersysteem controleert. En van het commando om een bepaalde programma te laden en te starten tot de vraag specifieke vragen die Athena opzoekt in de machine manual. Athena is het eerste stemgestuurde assistentiesysteem voor CNC machines, dat lokaal draait.

 

 

Dan Bagley

Dan Bagley: Ask Athena is een van de oplossingen voor het gebrek aan ervaren vakmensen.

 

Jongeren boeien voor de maakindustrie

Dan Bagley denkt dat je met dit systeem jongere kunt boeien voor de maakindustrie. En je kunt minder ervaren mensen sneller productief maken. Mark Waymouth van Makino valt hem daarin bij “Jongeren praten de hele dag tegen hun smartphone. Zo willen ze ook de machine bedienen.” De leercurve wordt hierdoor veel korter, terwijl de efficiency toeneemt omdat het systeem ook het antwoord weet op complexe vragen. Hoewel Athena nog heel nieuw is, denkt ook Bagley dat een marktintroductie snel kan gaan. Het verder doorontwikkelen en nog intelligenter maken van de spraakbesturing hoeft een eerste uitrol niet in de weg te staan. Makino, dat als een van de eersten de potentie van Athena heeft herkend, denkt dat eind dit jaar al gestart wordt met het uitleveren van de eerste machines, bestuurd door de stem van de operator.

 

Pin It on Pinterest