De AMB 2018 heeft ook het bezoekersrecord van twee jaar geleden doorbroken. Er kwamen net geen 5.000 bezoekers extra naar de metaalbewerkingsbeurs in Stuttgart. Om precies te zijn passeerden in totaal 91.016 bezoekers de registratiepoortjes. Waar de Messe Stuttgart met name op wijst, is dat de AMB toenemend een internationaal karakter krijgt. Het aandeel bezoekers van buiten Duitsland nam toe: zo’n 18% van alle bezoekers kwam uit het buitenland. Vergeleken met 16% twee jaar geleden een flinke toename. Zijn de Duitsers beursmoe? Of winnen de Duitse industriebeurzen het van de buitenlandse concurrentie?

 

Groei bezoekersstroom succesvolle AMB komt grotendeels uit het buitenland

De AMB 2018 vorige week was een goede beurs. Druk, opperbeste stemming, tevreden exposanten en onderhuids waren de veranderingen in de sector zichtbaar (daarover later meer). In het persbericht na afloop van de laatste beursdag alleen lovende woorden. “Met afstand de beste AMB”, aldus Lothar Horn, voorzitter van de vakgroep precisiegereedschappen van de VDMA. “Wij zijn super tevreden met de AMB 2018”, laat Irene Bader, directeur global marketing bij DMG Mori weten. En Dirk Prust, directeur Techniek bij Index-Werke, moest toegeven dat zijn angst ongegrond is gebleken. Hij vreesde dat de hoogconjunctuur bezoekers zou weghouden. “Dat is absoluut niet het geval. De vraag naar nieuwe projecten is zo groot, dat men zich wel moet informeren.”

 

Veel aandacht op de AMB voor het thema digitalisering, zoals op de stand van Grob.

 

Duitse industriebeurzen internationaler

Als je de cijfers echter vanaf een afstand bekijkt, dringt zich de vraag op of de Duitse metaalbewerkers beursmoe worden. Of winnen de Duitse industriebeurzen het van de nationale beurzen in het buitenland? Het aandeel internationale bezoekers neemt namelijk bij alle grote metaalbeurzen bij onze Oosterburen toe. De toename van 4.850 bezoekers bij de AMB komt voor ruim de helft op het conto van bezoekers van buiten Duitsland. Om precies te zijn 2.595. Deze trend was ook vorig jaar op de EMO zichtbaar. Deze wereldbeurs trok vorig jaar vooral extra bezoekers uit andere landen dan Duitsland zelf. Vanuit het gastland zelf kwamen er toen zelfs minder. Dat doet de AMB dus beter met ook een groei van het aantal Duitse bezoekers. Maar toch: de Duitse beurzen zijn blijkbaar méér in trek bij de buurlanden dan voorheen. Want begin dit jaar liet de Metav dezelfde trend zien. Hier daalde zelfs het totaal aantal bezoekers. Verliezen de nationale beurzen het van de Duitse?

 

Vertandingen op de stand van Gleason op de AMB 2018.

 

Uitbreiding voor 20e editie?

Benieuwd of deze trend zich over twee jaar doorzet. Dan vindt de jubileum editie van de AMB plaats. De 20e editie (van 15-19 september 2020). De cijfers van dit jaar zijn voor het management van de Messe Stuttgart in ieder geval reden om de geplande uitbreiding met een nieuwe hal 11 én extra parkeerplaatsen te geforceerd door te zetten.

 

Pin It on Pinterest