Made-in-Europe.nu

3D printen wordt net zo disruptief als het internet

Additive manufacturing krijgt net zo’n disruptieve uitwerking als het internet heeft gehad. Dat zegt Rob Martens. De vroegere inkoop- en supplychain manager uit de olie- en gasindustrie is onlangs gepromoveerd op een onderzoek naar de strategieën van Nederlandse ondernemingen om met 3D printen aan de slag te gaan.

 

Rob Martens promoveert op onderzoek naar strategie om AM te implementeren

3d print strategieën Rob Martens is overtuigd dat 3D printen dezelfde stormachtige ontwikkeling gaat doormaken als het internet. “Nu beheerst het internet ons hele dagelijks leven. Als het internet uitvalt, staat de wereld stil.” 3D printen is volgens Rob Martens net als het internet op zichzelf niet disruptief. De technologie wordt pas disruptief door de manier waarop bedrijven deze gaan gebruiken. Pas door de komst van Wifi en smartphones heeft het internet de disruptieve uitwerking op veel zaken gehad.

 

Effect op goederenstromen uit Azië

Dezelfde ontwikkeling verwacht Rob Martens bij 3D printen. Additive manufacturing gaat niet de hele maakindustrie overnemen. Maar bestaande supply chains zullen er wel ingrijpend door veranderen. Rob Martens: “Met additive manufacturing is de looncomponent veel minder van belang en daardoor zal er dichterbij de gebruikers worden geproduceerd. Bestaande goederenstromen uit Azië zullen veranderen. Ook zullen voorraden (van bijvoorbeeld spare-parts) minder nodig zijn omdat ze met 3D printen stuk voor stuk kunnen worden gemaakt.”

Goederenstromen gaan veranderen door AM

 

Kop in het zand steken het slechtste dat je kunt doen

De grote uitdaging voor de maakbedrijven is volgens hem je afvragen welke effecten 3D printen kan hebben op de supply chain waarin je actief bent met je onderneming. Net zoals bedrijven een e-commercie strategie hebben moeten ontwikkelen, moeten ze nu een 3D printstrategie ontwikkelen, adviseert Rob Martens. “Nu de kop in het zand steken is het slechtste dat je kunt doen.” Tijdens zijn research en de interviews voor zijn promotieonderzoek, heeft Martens echter ontdekt dat nogal wat bedrijven dit helaas wel doen. Hij onderscheidt drie type bedrijven: Allereerst de groep die gewoon aan de slag gaat met 3D printen. Daarnaast is er een groep die de mogelijkheden grondig onderzoekt en samen met huidige klanten kijkt wat ze met 3D printen kunnen doen. De enige groep die eigenlijk pas echt disruptief bezig is, is de derde groep. “Dat zijn bedrijven die naar nieuwe klanten op zoek gaan omdat additive manufacturing hen nieuwe mogelijkheden biedt.”

 

Rob Martens: kop in het zand steken is het slechtste dat je kunt doen als het om 3D printen gaat.

Zoek mogelijk nieuwe verdienmodellen

De belangrijkste conclusie die Rob Martens in zijn promotieonderzoek trekt, is dat breed marktonderzoek – ook naar potentiële nieuwe klanten – de basis moet zijn onder de investeringen in additive manufacturing. Zoek naar mogelijke nieuwe verdienmodellen. Zorg voor een goede propositie. “Daarvoor moet je begrijpen hoe additive manufacturing past bij je product en wat het kan betekenen voor de supply chain waarin je opereert. Als je een probleem kunt oplossen, gaan de meeste klanten wel naar je luisteren.”

Het volledige interview met Rob Martens kun je in de oktober editie van 3D Print magazine lezen. Zijn boek met daarin de integrale versie van zijn doctoraalstudie kost € 25 euro plus verzendkosten. (dr.martens@3dstrategies.nl)

 

1 comment

Pin It on Pinterest