Made-in-Europe.nu

FiT presenteert richtlijn verwijderen filmische verontreinigingen

Het Duitse Fachverband industrielle Teilenreinigung (FiT) presenteert deze week op Parts2Clean een nieuwe richtlijn voor het verwijderen van filmische verontreinigingen. De richtlijn geeft maakbedrijven handvatten voor het verwijderen van acht veelvoorkomende filmische verontreinigingen op componenten. Daarnaast bevat de richtlijn designregels.

 

Aanbevelingen voor zowel reinigen als voor ontwerp dat minder snel vervuilt

Drie jaar heeft de werkgroep van FiT gedaan over het opstellen van de nieuwe richtlijn Filmische Veruntreinigungen sicher beherrschen. Daarmee speelt men in op de toenemende aandacht voor filmische verontreinigingen van industriële onderdelen. Want, zo maakte Michael Flämmich, lid van de werkgroep, bij de presentatie duidelijk op de beurs in Stuttgart duidelijk: dit is een van de thema’s bij industrieel reinigen waar nog niet veel aandacht aan is besteed, terwijl het thema steeds belangrijker wordt.

 

Acht verontreinigingen uitgewerkt

De nieuwe richtlijn brengt hierin verandering. De werkgroep richt de nadruk op de totale procesketen, vandaar dat er aan het einde ook designregels worden meegegeven. Het hoofdbestanddeel van de richtlijn zijn de processen die nodig zijn om de acht meest voorkomende filmische verontreinigen te verwijderen. “Daarvoor beschrijven we oplossingen die je kunt toepassen”, aldus Flämmich tijdens de openingspersconferentie van Parts2Clean in Stuttgart. Per probleem doet de werkgroep aanbevelingen hoe deze verontreinigingen het beste verwijderd kunnen worden. Daarbij gaat men ook in op de technologie en de voor- en de nadelen hiervan. Eveneens het meten van verontreinigingen komt aan bod: hoe toon je uiteindelijk de reinheid van je werkstuk aan?

 

Voor engineers

Volgens Michael Flämmich leren engineers via de richtlijn vooral de sterke en zwakke kanten van reinigingstechnieken beter kennen. “Je vindt in de richtlijn aanbevelingen, de methodieken en de mogelijke test- en proefinstallaties.” Hij vindt daarnaast de ontwerpregels belangrijk, omdat verontreinigingen vaak te voorkomen zijn door goed ontwerp. In ieder geval draagt het ontwerp bij aan betere reinigbaarheid van componenten.

De richtlijn is deze week op de beurs in Stuttgart bij FiT verkrijgbaar. Daarna kan deze online worden besteld.

 

 

Pin It on Pinterest