Made-in-Europe.nu
Hembrug

Hembrug integreert peelgrinding in MikroGrind machine

Het combineren van meerdere bewerkingen in de CNC-harddraaimachines, dat is één van de belangrijkste ontwikkelingen bij Hembrug. De MikroturnGrind die op de AMB voor het eerst is getoond is slechts één voorbeeld. Hembrug integreert ook peelgrinding in een andere versie. Met deze slijptechnologie haalt men veel hogere snijsnelheden dan gangbaar is bij slijpen.

 

Slijpen geharde onderdelen met snelheid van voordraaien

Terwijl op de AMB in Stuttgart bezoekers voor het eerst de nieuwe Hembrug MikroturnGrind 1000 live konden zien, was een andere combimachine onderweg naar een klant in Azië. Dat is de Mikrogrind 100P (Peelgrinding), gebaseerd op een aangepaste Mikroturn. “Hiermee slijp je met snelheden die je normaal alleen met voordraaien haalt”, zo zegt Bart de Wolf, R&D engineer bij de machinebouwer uit Haarlem. Hij gaf afgelopen vrijdag tijdens de Open Dag bij Hembrug een presentatie over deze machine.

 

De basis voor de nauwkeurigheid van de Hemburgmachines: op de voorgrond het graniet, op de achtergrond de hydrostatisch gelagerde spillen.

 

Tot drie keer productiever

Peelgrinding is een slijptechnologie waarbij je een grote, smalle slijpschijf gebruikt, in de machine van Hembrug 400 mm doorsnede. Bij peelgrinding wordt geslepen met CBN. Door de smalle schijf en het feit dat de slijpschijf telkens slechts kort contact maakt met het werkstuk, blijft de slijpzone relatief koel. “De slijpschijf heeft een zeer lage slijtage”, aldus Bart de Wolf. De productiviteit is zeer hoog doordat men slijpt met snijsnelheden tot 120 m / sec. Hembrug heeft zelfs al testen gedaan met twee keer zo hoge snelheden. Daardoor is de productiviteit van deze combimachine een factor 2,5 tot 3 keer hoger dan een pure slijpmachine. Geharde onderdelen kunnen hiermee geslepen worden tot een oppervlakteruwheid van Ra 0,4 µm.

 

De nieuwe MikroTurnGrind 1000.

 

Unieke positie als machinebouwer

Hembrug gaf afgelopen vrijdag bezoekers aan het Open Huis de kans om de productie van de bijzondere machines van nabij te zien. Ze konden onder andere zien hoe de hydrostatisch gelagerde spindels voorgemonteerd worden, het hart van de Hembrug machines. Hembrug is de enige machinebouwer die overal in de machine hydrostatisch gelagerde assen toepast. Het feit dat nergens in de machine bewegend metaal contact maakt met ander metaal, bepaalt volgens directeur Robert Nefkens niet alleen de nauwkeurigheid van de Hembrug machines maar ook de extreem lange houdbaarheid van deze nauwkeurigheid. Als voorbeeld verwees hij naar een 17 jaar oude Mikroturn 100 die onlangs werd ingeruild. “Deze machine viel qua rondloopnauwkeurigheid nog steeds binnen de specificaties van de nieuwe machine.”

 

 

Mikroturn V2

De nauwkeurigheid van de Mikroturn machines is overigens verder verbeterd. Vanaf nu levert Hembrug de V2 van dit type machine uit. Deze versie lost de bestaande versie die sinds het midden van de jaren negentig wordt gebouwd, af.

In het digimagazine van december kun je een uitgebreider artikel over de Open Dag bij Hembrug lezen.

 

Pin It on Pinterest