Made-in-Europe.nu

Het instant tijdperk in de maakindustrie

Twee beurzen voor de verspanende industrie; twee keer deels dezelfde exposanten. Maar desondanks twee verschillende werelden. Dat waren de IMTS en de AMB. Wat opviel? Een startup machinebouwer die begint vanuit Sillicon Valley, het hart van de wereldwijde IT-industrie. Dat illustreert in welke richting deze industrie zich beweegt. Amerikanen zijn IT- en internet minded. In combinatie met de grotere risicobereidheid én de aanwezigheid van durfkapitaal kan ze dat bij de digitalisering van de maakindustrie wel eens in de kaart gaan spelen.

 

Lef of zekerheid; snelheid versus behoedzaamheid

Nog niet zolang geleden waarschuwde professor Günther Schuh van de RWTH Aachen dat de Duitse ingenieur een bedreiging is voor de concurrentiepositie van de Duitse machine-industrie. De Duitse degelijkheid, waar eigenlijk het businessmodel de afgelopen decennia op gebaseerd was, past steeds minder bij de tijd waarin we nu leven. Niet dat er iets mis is met degelijkheid. Maar wel als dat ten koste gaat van snelheid, van wendbaarheid. Innoveren is een continu proces geworden. Breng een innovatie naar de markt en ga het met de feedback van de klanten verbeteren. HP en Desktop Metal doen dit in feite door hun eerste metaalprinters aan een handvol launching customers beschikbaar te stellen en via hen aan een selecte schil bedrijven daarom heen. Lang voordat de machines op de markt komen. Maar wel met de nodige tamtam om aandacht te vragen. In Nederland doet Additive Industries hetzelfde: we hebben veeleisende klanten uitgezocht omdat we daarvan leren, zo zei CEO Daan Kersten het nog bij de opening van de nieuwe fabriek in Eindhoven.

 

 

 

Wie is bereid risico te nemen?

Internet of Things vergroot de mogelijkheden om productverbeteringen door te voeren, zowel in processen als in machines. Straks krijg je via sensoren direct feedback en kun je de resultaten van big data analyse terugvoeren naar je ontwerpsystemen. De Duitse attitude om pas een product op de markt te brengen als het is uitontwikkeld, past niet meer in die tijdgeest. Dit verschil merkte je op de beide beurzen. De gemiddelde Amerikaan is bereid méér risico te nemen. Dat kan daar wellicht ook makkelijker als je de beschikbaarheid van risicodragend kapitaal ziet. Amerikanen hebben lef, stappen sneller in de nieuwe technologie. Zeker als het om internet gerelateerde zaken gaat. Daar zijn ze al veel meer aan gewend dan wij in Europa. Maar ze hebben bij elke stap maar één focus: de business.

 

Standaarden ontwikkelen

Is dit verschil tussen de VS en Europa een risico? Ja, want digitalisering zit de Amerikanen in het bloed. In Chicago stond een machinebouwer – Velo 3D – die gestart is in Sillicon Valley. Dat zegt genoeg: een machinebouwer die start in het hart van de IT-wereld; op steenworp afstand van de Apple’s en Google’s van deze wereld.

LEES VERDER in de oktober editie van Made-in-Europe digimagazine 

In deze editie lees je verder:

Automatisering

Machines

Industrie 4.0

3D printen

Benchmark Verspanen

Benchmark Verspanen 2021: blijf hier op de hoogte van alle nieuws rond de benchmark

Ook interessant

Veel gelezen

Pin It on Pinterest