Made-in-Europe.nu

Prototyping 2018 toont hoe productontwerpen verandert

Internet of Things, Augmented en Virtual Reality, 3D printen en de circulaire economie zijn ontwikkelingen die het werk van de design engineer voorgoed veranderen. Maar, de ontwerper blijft nodig, stelt Bart Grimonprez van Howest in Kortrijk. Op Prototyping 2018 ontdekken ontwerpers en makers hoe ze met deze veranderingen moeten omgaan.

Wat is de invloed van IoT, Augmented Reality en de circulaire economie?

Ook de vierde editie (7-8 november) van Prototyping in Kortrijk houdt vast aan het format om de totale waardeketen in beeld te brengen: van productontwerp via prototyping in al zijn aspecten naar kleine serieproductie. Op al deze vlakken spelen meerdere technologische innovaties. Sommige zijn al verder dan andere. Maar juist in zo’n snel veranderende omgeving is het belangrijk dat je weet welke technologie er aan komt.

 

VR en AR breken door

Bart Grimonprez verwacht dat Virtual en Augmented Reality snel gaan doorbreken. “Ik denk dat we al redelijk ver zijn. En op de beurs laten we zien dat de technologieën er klaar voor zijn. Binnen vijf jaar moet iedereen er mee bezig zijn.” . Hij ziet hoe sommige ontwerpbureaus de VR-technologie verweven in hun dagelijks werk, bijvoorbeeld om de communicatie te vergemakkelijken en locatie-onafhankelijk te maken. Ook in de aftersales en dan met name de service ziet hij snel toepassingen ontstaan, net als in assemblageprocessen.

 

 

Data interpreteren

Internet of Things is een ander thema dat zowel op de beurs als in het lezingenprogramma van Prototyping aan bod komt. Steeds meer producten worden slim, ook industriële producten. Vaak wordt er via IoT een servicecomponent aan een product gekoppeld. Bart: “De koelkast wordt niet alleen ontworpen om producten langer vers te houden; de koelkast krijgt ook een functie om feedback te geven over vervaldata, over de aanwezigheid van ingrediënten.” En de derde manier waarop IoT design gaat beïnvloeden, is doordat designs in de toekomst deels op basis van data tot stand gaan komen. Data gegenereerde designs. Ontwerpers kunnen zich dan onderscheiden door de manier waarop ze de data interpreteren om tot het beste ontwerp te komen.

 

Welke invloed krijgen trends als circulair ontwerpen op het design van producten?

 

Circulair ontwerpen

Dit jaar pakt Prototyping ook circulair ontwerpen op. Bij Howest is men al enkele jaren bezig met circulair ontwerpen. Dit gaat volgens de project engineer bij Howest veel verder dan materialen 100% recupereren. “Onderdelen worden na hun levensduur opnieuw voor dezelfde functie gebruikt.” Een voorbeeld: alle schroefjes uit een product worden als schroefje hergebruikt. Dit heeft implicaties voor hoe je ontwerpt. Bart Grimonprez: “We gaan weer terug naar modulair ontwerpen, zoals een slordige 50 jaar geleden veel meer modulair was.” Want de designer moet opnieuw rekening gaan houden met bepaalde design constraints. “Ontwerpers zijn veel meer functies gaan integreren in hun designs. Dertig jaar geleden kon je een fietsstuur zomaar wisselen, nu is het vaak uitzoeken welk type past op je frame.”

Prototyping 2018 vindt op 7-8 november plaats in Kortrijp Xpo. Deelname is gratis, na registratie.

In 3D Print magazine van deze maand kun je een uitgebreid interview met Bart Grimonprez lezen.

 

Pin It on Pinterest