Made-in-Europe.nu
meetinstrumenten

Andes Meettechniek: Zwitserse technologie voor precisiemeten

Oude bekende, nieuwe naam. Erwin Andes verruilt Hexagon voor zijn eigen bedrijf Andes Meettechniek. En daarmee haalt hij meteen enkele bekende merken uit de wereld van precisie meetinstrumenten binnen: Trimos, Wyler en vanaf februari volgend jaar ook Sylvac. Klassiekers: passen die in het Industrie 4.0 tijdperk?

 

Erwin Andes verruilt Hexagon voor eigen onderneming

Erwin Andes is deze maand gestart met zijn eigen onderneming Andes Meettechniek. Een stap die voor hem logisch is. “Ik ben meer een verkoper, vanuit een gedegen technische basis. Ik merkte de laatste tijd dat ik veel van mijn tijd bezig was met dingen die ik minder leuk vind. Met structuur, anderen aansturen. Nu heb ik weer een sterke focus op een klein stukje van het meetgebeuren.” Erwin Andes wil zijn jarenlange ervaring in de geometrische meettechniek inzetten om bedrijven te helpen met het vinden van de beste meetoplossing voor hun toepassing.

 

Drie Zwitserse topmerken

Dat kleine stukje van het geometrisch meten zijn precisie meetsensoren van het Zwitserse Wyler, de zeer nauwkeurige hoogtemeters van Trimos en vanaf begin 2019 de digitale meetgereedschappen van Sylvac, inclusief de allernieuwste complete optische 3D scanner. Alle drie bekende Zwitserse merken die Andes Meettechniek in de portefeuille heeft. Erwin Andes: “Wyler maakt sensoren waarmee je de haaksheid of parallelliteit meten in één micron op een meter nauwkeurig. Als je het uitvergroot praat je over een afwijking van maximaal 1 mm over een lengte van 1 kilometer. Gruwelijk nauwkeurig.” Met name in de precisie-industrie ziet hij volop kansen, evenals in de machinebouw. Alles eigenlijk waar precisie geleidingen in zitten.

 

Snelle exacte hoogtemeting

Trimos is in de verspanende industrie vooral bekend van de hoogtemeters. Een techniek die de Zwitsers al 60 jaar als geen ander beheersen. In de werkplaats naast de CNC machine meet Trimos supernauwkeurig de hoogte van werkstukken. “Ondanks dat er veel is geautomatiseerd, zie je de Trimos hoogtemeters nog op veel plaatsen naast de machine staan. De meting geeft direct resultaat. De ervaren verspaner meet een paar maten en weet dan of het proces goed loopt”, zegt Erwin Andes hierover. “De Trimos technologie verandert niet. Die blijft nauwkeurig.”

 

 

Optische scantechnologie

Wel bij Sylvac, het merk dat hij vanaf februari 2019 gaat vertegenwoordigen in Nederland, verandert er iets. Dit bedrijf was destijds de eerste met een digitale schuifmaat. En de meetklok met een RS 232 interface. Connectiviteit is tegenwoordig een thema dat voor Sylvac belangrijker is dan ooit. Het zoekt daarmee aansluiting bij Industrie 4.0. Erwin Andes: “Ze sturen alle meetdata naar de databank en van daaruit kun je weer een closed loop proces maken door de meetdata vanuit de fixture terug te koppelen naar het maatstation.” Sylvac bouwt ondertussen ook optische 3D scanners voor het zeer snel en nauwkeurig meten van buitencontouren van producten. Erwin Andes ziet juist hiervoor mogelijkheden in de precisie-industrie, omdat Sylvac geautomatiseerde scannersystemen levert, inclusief een UR-robot. Zo’n systeem is gebouwd rond de Scan 60 van Sylvac. “Jammer genoeg was het te kort dag om deze 3D scanner op de Precisiebeurs te krijgen.” Daar toont hij wel de bluetooth meetgereedschappen en de precisie sensoren evenals hoekmeetsensoren die bijvoorbeeld continu bruggen monitoren.

Andes Meettechniek presenteert zich op 14 en 15 november op de Precisiebeurs in Veldhoven.

Pin It on Pinterest