Bugatti

Simulatie software gaat een belangrijke rol spelen in de industrialisatie van additive manufacturing. Siemens heeft met Siemens NX additive manufacturing op dit punt al grote stappen gezet. Begin 2019 voegt het aan het NX-platform nog Simcenter 3D AM Process Simulation toe. Daarmee moet first time right 3D metaalprinten dichterbij komen.

 

Siemens toont op AM Integrated Factory industrialisatie 3D metaalprinten

Voor Siemens is additive manufacturing een van de speerpunten als het om nieuwe technologie gaat. Op 4 december doet Omar Fergani van Siemens Industry Software tijdens de eerste editie van AM Integrated Factory Conference uit de doeken hoe Siemens met de PLM-software het 3D metaalprinten industrialiseert. Hij doet dit aan de hand van voorbeelden bij autofabrikant Bugatti en Siemens Power and Gas. Deze laatste divisie heeft nog niet zolang geleden de eerste vrijgaven gegeven voor het 3D printen van turbine componenten.

 

Siemens Simcenter

 

Nieuwe simulatie software voor first time right

Omar Fergani zal tijdens zijn presentatie op Brightlands Chemelot campus ongetwijfeld ingaan op de nieuwe simulatie software die Siemens op Formnext heeft gepresenteerd. Deze wordt volledig geïntegreerd in de end-to-end AM-software van Siemens en is mede gebaseerd op de digital twin technologie. Simuleren van het 3D printproces moet problemen zoals vervormingen tijdens het 3D printen op een poederbedmachine, of het ontstaan van microscheuren, voorkomen. De software laat al tijdens de buildjob voorbereiding zien waar de warmte tot problemen tijdens het printproces kan leiden; of waar de recoater misschien op een deel van het werkstuk zal botsen. Ook zones in het werkstuk waar zich te veel warmte ophoopt, worden direct zichtbaar tijdens de simulatie.

 

Siemens 3D print

 

Balans vinden tussen design en print strategie

De AM Process Simulation software bidet de engineer de kans om de juiste balans te vinden tussen de printstrategie die hij uit designoogpunt kiest en de strategie die vanuit de printkant de beste is. Door de informatie vanuit de simulatie van het 3D printen terug te voeren in de ontwerpsoftware, kan vooraf het model zodanig worden aangepast dat het direct goed geprint wordt. Dankzij de integratie van de simulatie software in de ontwerp software is er geen aparte data-invoer nodig. Siemens verwacht dat de nieuwe software vanaf januari 2019 beschikbaar is als onderdeel van de nieuwe release van Siemens NX en Simcenter 3D.

 

AM als onderdeel totale productieketen

De AM Integrated Factory conference op 4 december is volledig gewijd aan de integratie van 3D printen in een complete productie workflow. Wil 3D printen een volwassen productietechniek worden, kan het niet langer een standalone technologie blijven. Behalve Omar Fergani spreekt ook Andre Wegner, oprichter en CEO van Authentise tijdens deze conferentie. Dit Amerikaanse bedrijf ontwikkelt software die aan de hand van data van verschillende industriële 3D printers zowel inzicht geeft in de productiestatus als ook zaken zoals het maken van offertes automatiseert, nesting verbetert en kwaliteitsdata genereert. Hans van Toor van de Nederlandse startup Borges presenteert de nieuwe automatische sorteerunit voor 3D printbedrijven die werkt op basis van geometrieherkenning en kunstmatige intelligentie. De andere sprekers zijn Edwin van den Eijnden, programma manager High Tech Applications bij TNO en Benjamin Denayer van Sirris.

AM Integrated Factory conference duurt een halve dag. Het begint 4 december om 13.00 uur op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. ’s Ochtends is er een conferentie over post processing van 3D geprinte componenten. Meer informatie vind je hier.

 

Pin It on Pinterest