Made-in-Europe.nu
Okuma Hyper Surface

Okuma MCR-S: matrijzenproductie met super hoge oppervlaktekwaliteit

Okuma wil met de nieuwe dubbele kolom machine MCR-S nieuwe maatstaven stellen. Het gaat hier om een machine voor het realiseren van hoge oppervlaktekwaliteit op onder andere matrijzen. Okuma past hiervoor Hyper-Surface technologie toe: de besturing detecteert onvolkomenheden in de CAM-data en corrigeert hiervoor, zonder de geometrie te veranderen. De Okuma MCR-S is een hybride-machine: met de laser kan materiaal worden opgebouwd.

Hybride machine maakt met Hyper-Surface technologie maakt polijsten overbodig

 

De Okuma MCR-S is de nieuwste dubbel kolom machine van de Japanse machinebouwer. Het concept is met name ontwikkeld om aan de hoge eisen van de automobielindustrie te voldoen. Vooral de eisen die de autofabrikanten aan de grote persgereedschappen voor de carrosserie stellen, liggen op een alsmaar hoger niveau. Niet eens zozeer voor de maatvoering, veel meer voor de oppervlaktekwaliteit.

 

Manueel polijsten overbodig

Precies op dit punt spelen de kosten van manueel polijsten een belangrijke rol. Okuma ontwikkelde daarom een machine waar de werkstukken in polijstkwaliteit vanaf komen. Om een dergelijke hoge oppervlaktekwaliteit te realiseren op de vijfvlaks machine, past Okuma niet alleen zaken zoals het Thermo Friendly concept toe, dat groei van de machine tijdens de bewerking elimineert. Voor de gereedschapmakers is dat overigens wel een belangrijk punt: zo’n matrijs wil wel eens dagen tot soms wel weken op de machine liggen. Er worden twee high end features toegepast die een belangrijke bijdrage aan de machine leveren.

 

Swivel Image Sensor en Hyper-Surface

Okuma past in de machine allereerst een Swivel Image Sensor toe. Deze sensor draait relatief mee ten opzichte van de hoek van waaronder het gereedschap staat. De sensor meet daarmee zeer precies de positie van de snijkant van het gereedschap ten opzichte van het werkstuk. Doordat de sensor alle beelden opslaat, kan elke bewerking naderhand getraceerd worden. De tweede feature om deze hoge nauwkeurigheid te realiseren, is de Hyper-Surface technologie. Deze technologie herkent kleine afwijkingen in de bewerkingsdata van het CAM-programma en corrigeert hiervoor in het NC-programma, met behoud van vormnauwkeurigheid. Op de bovenste foto zie je het verschillen tussen frezen met deze functie aan of uitgeschakeld. De machine beschikt verder over Okuma features zoals Servonavi. Hiermee wordt de versnelling van de tafel automatisch afgestemd op het gewicht van het werkstuk.

 

Okuma MCR-S

Materiaal opbouwen en nafrezen in een opspanning

Juist voor de matrijzenbouw zijn de hybridemachines – additief en subtractief – aantrekkelijk. Daarmee kunnen namelijk matrijzen in één opspanning gerepareerd worden door materiaal op te lassen. Daarna freest men dit na. Ook de Okuma MCR-S is een hybride machine. Aan boord is een laser voor metariaal depositie. Okuma werkt op dit vlak samen met Trumpf. De lasertechnologie in de machines is afkomstig van de Duitse machinebouwer. De Japanners gebruiken in de EX-hybride machines de LMD technologie van het Duitse concern. Bij de Okuma MCR-S kan de laser overigens ook worden gebruikt voor het lokaal laserharden van delen van de matrijs. Kortere doorlooptijden zijn hier eveneens het doel.

In de Benelux vertegenwoordigt Gelderblom het Japanse merk

 

oppervlaktekwaliteit

 

Pin It on Pinterest