Made-in-Europe.nu
SharpCAM

CS Metaalbewerking freest complexe ophanging in 2 opspanningen op 3-asser

CAM-programmeren opent heel nieuwe mogelijkheden om efficiënter en met minder opspanningen complexe delen te frezen. Maar wat als je CNC-frezers aan de machine willen blijven programmeren? CS Metaalbewerking laat zien dat er ook dan best veel mogelijk is. Het 3D freeswerk voor een complex 3D onderdeel voor een motorframe wordt dankzij CAM-programmeren in twee opspanningen gefreesd op een 3-assige CNC-machine.

 

Update: lees onderaan de uitleg over de bewerkingen

3D gefreesd frame

WiMoto Motorcycle Engineering bouwt standaard motorfietsen om tot sportmodellen. Die onderscheiden zich qua design. Het vergt wel de nodige aanpassingen, onder andere om het motoblok te kunnen gebruiken. In dit geval wilde het team van Wido Veldkamp een 6-cilinder blok van een Honda CBX1000 gebruiken. Voor de ombouw van de Honda motor tot een Café-racer waren meerdere onderdelen nodig, waaronder een uit volmateriaal 3D gefreesd frame voor de voorwielophanging; uit een stuk.

SharpCAM oplossing voor CNC-freesbedrijven die operators bij de machine willen laten programmeren

Negen verschillende voor- en nafreesstrategieën

CS Metaalbewerking in Huissen is erin geslaagd om dit het 3D freeswerkvan dit 3D gevormd onderdeel in twee opspanningen te frezen op een standaard 3-assige freesmachine. Vanuit het STEP-model is in SharpCAM het onderdeel direct geprogrammeerd. Deze CAM-software bevat onder andere 9 automatische 2D/3D voor- en nafreesstrategieën. Daaronder zitten strategieën zoals parallel, wervel- en trochoïdaal frezen, restmateriaal ruimen, contouren projecteren et cetera. De software herkent automatisch de bewerkingen en selecteert de strategie. Deze wordt voorgesteld aan de CNC-frezer die deze zonder onnodige muisklikken kan selecteren. CS Metaalbewerking had als voorwaarde voor de overstap op CAM-programmeren dat de CNC-frezers hiermee zelf aan hun machines aan de slag konden gaan. Het programmeren kost aanzienlijk minder tijd, ook voor complexe bewerkingen.

Omdat er vragen zijn gekomen over dit artikel, legt Peter Schuurbiers van CNC Instructieburo uit welke bewerkingsstrategie bij dit deel is gevolgd:

De twee opspanningen betreffen het 3D freeswerk. Eerst vanuit de 1e set-up om de bovenkant af te werken en een 2e set-up om de onderkant te doen die aansluit. In het ruwe materiaal zijn op steek van de twee doorlopende boringen eerst hulpgaten geboord om het materiaal te kunnen opspannen met een mal. Nadat het 3D freeswerk (om en om) klaar is en de materiaal spanningen zijn opgelost, volgt nog het parallel frezen van de boring aanleg vlakken en direct daarna het op maat kotteren van de montage boringen (van twee kanten). Dit is de bewerkingsvolgorde die noodzakelijk is. Het 3D freeswerk is dus wel gedaan in 2 opspanningen en de gaten erna om de gegeven reden.

Enkele van de onderdelen gefreesd uit vol materiaal, geprogrammeerd met SharpCAM.

SharpCAM wordt in Nederland vertegenwoordigd door CNC Instructieburo

Pin It on Pinterest