Made-in-Europe.nu

DMG Mori: binnen twee jaar kunstmatige intelligentie in CNC-machines

Op de EMO 2021 zal DMG Mori de eerste toepassingen van kunstmatige intelligentie in de CNC-machines tonen. Dat zei DMG Mori topman Masahiko Mori deze week op de huisshow in Pfronten. Daar werd opnieuw de nadruk gelegd op de digitalisering, wat niet wegneemt dat er ook twee totaal nieuwe machines te zien zijn: de DMP 70 en de Lasertec 125 Shape.

DMG Mori heeft 2019 afgetrapt met de huisshow in Pfronten. Ook zo’n 250 bezoekers uit de Benelux mengen zich deze week onder de duizenden bezoekers die de machinebouwer naar Pfronten haalt.  De machinebouwer heeft opnieuw een recordjaar achter de rug, maakte de topman bekend. “We hebben het record van 2017 in 2018 overtroffen. 2018 is het beste jaar in alles geweest”, zo zei Christian Thönis, bestuursvoorzitter DMG Mori AG het.  De kanttekening die beide topmannen wel maakten is dat de Chinese markt in de laatste maanden door het handelsconflict met de VS hard achteruit is gegaan. “We denken echter dat we in december de bodem hebben gezien”, aldus dr. Mori. In de VS en in Amerika zal de markt groeien, in Azië in totaliteit vlak.

DMG Mori wil komende drie jaar 1.000 Robo2Go automatiseringssystemen verkopen.

Huisshow in Pfronten toont de transformatie van de machinebouwer

De huisshow in Pfronten brengt dit jaar geen stortvloed aan nieuwe machines. Wat volgens Christian Thönes belangrijk is, is dat de machinebouwer laat zien bezig te zijn met de transformatie. Automatisering is er daar een van. Digitalisering de ander. En additive manufacturing de derde

Marco Kramer van DMG Mori Nederland toont een van de werkstukken geprint op de nieuwe Lasertec 12 SLM aan enkele van de Nederlandse bezoekers aan de huisshow.

Transformatie machinebouwer wordt zichtbaar

Vooral op automatiseringsgebied toont DMG Mori veel nieuwe ontwikkelingen in Pfronten. Liefst 24 CNC-machines staan er inclusief eigen automatiseringsoplossingen. Daaronder de PH 400, een palletsysteem met 12, 6 of 8 pallets, afhankelijk van het laadgewicht. De PH 400 laat zich onder andere koppelen aan de DMU monoBlock en duoBlock machines. De 2e generatie Robo2Go is de automatiseringsoplossing voor de jobbers. “Tot nog toe hebben 300 Robo2Go systemen verkocht. Het doel voor de komende drie jaar is dat we 1.000 systemen verkopen”, aldus Masahiko Mori. Volgens hem neemt DMG Mori op automatiseringsvlak een bijzondere positie in doordat de fabrikant nauw samenwerkt met de grote fabrikanten van CNC-besturingen en robots, waardoor er op detailniveau kennis is van zowel de besturing als de plc’s in de machine. In totaliteit bouwt DMG Mori al zo’n 50 verschillende automatiseringssystemen.

Als we alles rond onze 150 machines digitaliseren, kunnen we intelligente oplossingen aanbieden en ontstaat er meer interactie met de klant – Christian Thönes

Data driven services

De digitalisering van de CNC-productie is eigenlijk het thema bij DMG Mori. Christian Thönes zegt dat de focus verschuift van het verkopen van CNC-machines naar het leveren van digitaliseringsoplossingen. Data driven services, zo vat hij het samen. De technologie cycli uit Celos worden aangevuld met planning- en monitoringsoftware, in eigen huis ontwikkeld of samen met een van de partners. “Als we alles rond onze 150 machines digitaliseren, kunnen we intelligente oplossingen aanbieden en ontstaat er meer interactie met de klant.” Voorbeelden zijn Werkbliq, de open software voor het plannen en documenteren van onderhoud aan alle CNC-machines, ook van derden, en Istos, de planningsoftware die onder andere in de eigen fabriek in Famot wordt gebruikt. Bezoekers kunnen in Pfronten live de data zien van de productie in Famot.

De zeer compacte DMP 70 is een 5-assig hogesnelheidsbewerkingscentrum met zeer korte wisseltijden voor de gereedschappen. De typering boor-tapcentrum doet de machine tekort al is de machine gebaseerd op de Milltap 700. De nieuwe machine is 60% nauwkeuriger en kent versnellingen tot 2G. De Slimline besturing van Siemens biedt standaard simulatie aan. In Pfronten staat de machine er samen met eigen automatisering.

AI gaat er komen tegen 2021

De toepassing van kunstmatige intelligentie en machine learning wordt de volgende stap in digitalisering, verwacht Masahiko Mori. Daarmee kunnen de machines nog nauwkeuriger worden. Ook de insteltijd verkort. “In Japan hebben we een klant die AI toepast. Machines leren van elkaar hoe de set-up moet zijn in bepaalde omstandigheden.” Machine learning kan volgens hem in combinatie met vision technologie bijdragen aan het herkennen van gereedschapslijtage. “Niet op de komende EMO, wel op die in 2021, kun je de eerste toepassingen zien gebaseerd op kunstmatige intelligentie.”

Momenteel zijn bij DMG Mori 500 medewerkers uitsluitend met software- en IT-infrastructuurontwikkeling bezig. Voor 2021 wordt de twee jaar geleden afgegeven doelstelling om meer dan € 100 miljoen omzet uit software te halen, bereikt.

Foto boven: knap stukje CNC-freeswerk, geprogrammeerd met Hypermill en gefreesd op een HSC 55 Linear.

De Lasertec 125 Shape is de nieuwe machine voor het laserstructureren van grote oppervlakken, zoals de matrijs hieronder.
Ook voor de Beneluxmarkt is de nieuwe DMP 70 interessant.
Een van de nieuwe automatiseringsoplossingen, de PH 400. Een palletsysteem voor werkstukken tot 800 kg.
De XXL hal waarin momenteel onder andere twee DMU 600 P machines worden gebouwd.
DMG Mori topman Masahiko Mori is optimistisch over de markt en rekent dit jaar opnieuw op groei. Rechts Christian Thönes.

Pin It on Pinterest