Made-in-Europe.nu

Virtuele fabriek Dassault Systèmes stap dichterbij

Dassault Systèmes heeft onlangs de overname afgerond van een Amerikaanse ontwikkelaar van manufacturing ERP-software, IQMS. Het gaat deze software integreren in het nieuwe 3DExperience@Works platform, gebaseerd op het bestaande 3DExperience. Deze overname speelt een rol in de ambities van het Franse concern om de grootste digitale marktplaats voor de maakindustrie te bouwen. De grootste virtuele fabriek in de wereld, zoals het zelf zegt.

Transparante supply chain

Over enkele weken treffen zo’n 5000 engineers elkaar weer op SolidWorks World, het jaarlijks event van Solidworks. Tijdens de editie 2018 werd de digitale marktplaats aangekondigd. Dassault Systèmes wil de supply chain bijeenbrengen en transparant maken in het 3DExperience platform. Engineers kunnen uiteindelijk terwijl ze bezig zijn met hun CAD-modellen al kostprijzen zien, offertes aanvragen bij mogelijke toeleveranciers en zelfs standaard componenten inkopen en direct inlezen in hun samenstellingen.

Digitale platformen bieden juist aan het industriële MKB kansen


Afgelopen jaar heeft Dassault Systèmes verder gebouwd aan deze digitale marktplaats, de virtuele fabriek. In een recent artikel in Compass, het 3DExperience magazine, gaat het concern in op wat de industriële marktplaats onderscheidt van andere B2B marktplaatsen. Amazon biedt in de VS al langer een industriële marktplaats aan. In Azië zijn er eveneens meerdere voorbeelden. De industriële marktplaats zoals Dassault Systèmes die voor ogen heeft, is anders. Dat is met name de betaalbare toegang tot 3D modelleren en 3D printen. Dat schept kansen voor het industriële mkb om mee te doen aan wereldwijd opererende marktplaatsen.

Belang groeit

In het artikel wordt verwezen naar een recent onderzoek onder Europese en Amerikaanse B2B beslissers door Salesforce CloudCraze. 89% van hen verwacht dat e-commerce een van de belangrijkste aanjagers van de groei in de B2B markt wordt. 48% van de bedrijven verkoopt al online.

89% van maakbedrijven ziet e-commerce als aanjager groei

Zo zag de virtuele fabriek van Dassault Systèmes er een jaar geleden uit. Begin februari wordt op Solidworks World duidelijk hoe de marktplaats voor de maakindustrie zich ontwikkeld heeft.

Dit soort digitale eco-systemen breken bestaande supply chains open. Samenwerking wordt steeds belangrijker. Ook voor de design engineers, zoals Bill Cronin van het Amerikaanse Xometry zegt. “Door te participeren in de marktplaatsen, komen designers en engineers in contact met een pool van vooraf gekwalificeerde toeleveranciers. Velen daarvan zouden ze nooit zelf hebben gevonden.” Omgekeerd geldt net zo. En als de trend doorzet, moet je haast wel mee gaan doen.

Waardecreatie belangrijker

Hoe past de recente overname van IQMS hierin? “Als we naar de industrie kijken, moeten we niet meer denken in termen van productiefaciliteiten. Het draait in de industrie tegenwoordig vooral om het proces van waardecreatie. Dat geldt niet alleen voor disruptieve start-ups en de bekende grote fabrikanten, maar juist ook voor de honderdduizenden maakbedrijven die de onderdelen en de deelproducten maken die vaak zo belangrijk zijn voor nieuwe gebruikerservaringen”, zegt Bernard Charlès, Vice Chairman en CEO van Dassault Systèmes. IQMS levert de software zowel voor op een lokale server als in de cloud als software as a service. De software koppelt realtime werkprocessen op het gebied van orderverwerking, planning, productie en logistiek. Het Amerikaanse bedrijf omschrijft deze zelf als de combinatie van ERP, MES en software voor de maakprocessen. Door deze te integreren met het 3DEXPERIENCE-platform biedt Dassault Systèmes deze maakbedrijven een oplossing waarmee ze onderling beter kunnen samenwerken, de productie efficiënter maken, terwijl de orders sneller en flexibeler door de fabriek gaan.

Solidworks World 2019

Gebruikers van IQMS krijgen nu toegang tot de marktplaats van Dassault Systèmes. Dat gaat de software, tot nog toe vooral in Amerika verkocht, wereldwijd uitrollen. Daarmee wordt het aanbod completer voor bedrijven die al met SolidWorks werken.

SolidWorks World 2019 start zondag 10 februari. Reken die week op meer nieuws over hoe Dassault Systèmes de totale waardeketen dichter bijeenbrengt.

Wil je in Nederland meer te weten komen over de digitalisering in de maakindustrie? Kijk dan eens naar het programma van Verspanen 2019: De digitale (R)evolutie in verspanen.

Pin It on Pinterest