Made-in-Europe.nu

Wila neemt tweede Chiron-cel in gebruik

Wila heeft in Lochem de tweede productiecel met daarin vier Chiron Mill 6000 bewerkingscentra van elk 6 meter in gebruik genomen. In combinatie met de eerste zes, worden nu 24/7 op in totaal tien Chiron bewerkingscentra klemmingen voor kantpersen bewerkt.

10 zes meter lange bewerkingscentra frezen manarm 24/7

Om de constant groeiende vraag van internationale OEM’ers uit de plaatwerkindustrie aan te kunnen, zet Wila in Lochem al enkele jaren in op automatisering. De oplossingen zijn zo uitgewerkt dat enkelstuks, klantspecifiek kan worden geproduceerd. In dit uitgangspunt zit de keuze voor de Chiron Mill 6000 bewerkingscentra opgesloten. Frank Rouweler, R&D directeur: “Vroeger hadden we verschillende bewerkingsroutes door de fabriek, met langere doorlooptijden. Door te kiezen voor universele bewerkingsroutes minimaliseren wij de knelpunten in onze fabriek ten aanzien van onderhoud, storingen en inzetbaarheid van medewerkers.”

Gantryloader in plaats van robot

De eerste stappen naar de geautomatiseerde productiecel voor het geautomatiseerd bewerken van de klemmingen in seriegrootte 1, dateren uit 2015. In de eerste cel bewerken zes Chiron Mill 6000 bewerkingscentra met elk een bereik in X-richting van 6 meter  manarm de producten. De high performance bewerkingscentra worden beladen door een gantryloader. Bij de nieuwe cel heeft Wila opnieuw voor deze oplossing gekozen. “De gantry loader die 2.500 kg kan tillen, wisselt de hydraulisch geklemde opspanning met daarin het werkstuk in twee minuten; een robot zou er langer over doen, kan niet zoveel tillen en heeft geen transportbereik van 12 x 35 m”, zo motiveert Frank Rouweler de keuze.

Een korte video van de eerste Chiron cel bij Wila. De nieuwe is identiek, behalve dat er nu vier machines in staan.

Aparte corridor

De bovenloopkraan met daaraan de grijpunit beweegt via een aparte corridor aan de zijkant langs de Chiron machines. Hierdoor kunnen altijd nog andere machines beladen worden als er bijvoorbeeld op één van de machines een nieuw product ingesteld of onderhoud uitgevoerd moet worden. De software die de gantry loader aanstuurt is zodanig geschreven dat de twee operators hoofdtijd parallel de producten kunnen opspannen in een van de twee daarvoor ingerichte zones, terwijl de andere machines beladen en ontladen worden. De gereedschappen zijn voorzien van een RFID-chip die buiten de cel worden klaargezet in een sluis waarna de machine ze zelf in het magazijn plaatst.

Minder kwetsbaar

In totaliteit staan er nu tien Chiron Mill 6000 machines in Lochem. De tweede cel biedt ruimte om komende tijd uit te breiden met nog twee extra machines. Frank Rouweler: “Naast de additionele capaciteit zijn we nu nog minder kwetsbaar als onverwacht een storing optreedt. Met 10 Chiron Mill 6000 bewerkingscentra kun je een paar uur productieverlies gemakkelijker opvangen.”

Een uitgebreid artikel over de eerste cel kun je lezen in de recente editie van Solutions Magazine. Chiron wordt in Nederland vertegenwoordigd door Oude Reimer

Pin It on Pinterest