Made-in-Europe.nu

3DExperience.works platform digitale toolbox voor het MKB-maakbedrijf

Dassault Systèmes geeft een impuls aan de digitalisering in de MKB-maakindustrie. Het nieuwe 3DExperience.works platform geeft Solidworks gebruikers toegang tot 12 digitale design- en simulatietools. En met de recente overname van IQMS stapt Solidworks eveneens in de markt voor ERP- en MES-systemen specifiek voor het middel- en kleinbedrijf.

 

De puzzelstukjes vallen op hun plaats, zo merkte Bernard Charlès, CEO van Dassault Systèmes, in een van z’n presentaties tijdens SolidWorks World 2019 in Dallas op. Daarmee slaat hij de spijker op z’n kop. Het thema ‘industry renaissance’, de Franse term voor Industrie 4.0, is al enkele jaren een belangrijk thema op de jaarlijkse conferentie voor de Solidworks community. Dit keer werd daar een nieuwe dimensie aan toegevoegd. Nadat tot nog toe de bedrijven in highend sectoren als de luchtvaartindustrie toegang hebben tot een breed scala aan digitale tools in 3DExperience platform, komt er een soortgelijk platform voor het MKB-maakbedrijf. “De virtuele wereld verbetert de reëele wereld, daarom moeten we de mogelijkheden uitbreiden.”

 

 

Solidworks lanceert nieuw platform voor de maakindustrie

 Een voorbeeld van digitalisering op de shopfloor tijdens Solidworks World. De Hexagon CMM wordt met PC-DMIS automatisch geprogrammeerd door gebruik te maken van PMI in het 3D Model.

 

Onafgebroken digitale workflow

SolidWorks werkt toe naar een ononderbroken digitale workflow van design tot en met het product. Aanvankelijk alleen voor design en werkvoorbereiding; met Delmiaworks / IQMS voegt het daar de maakkant aan toe. Hoewel de overname van het Amerikaanse IQMS amper een maand geleden is afgerond, stond de combinatie van ERP- en MES-software deze week wel centraal op Solidworks World 2019. Zelfs de shopfloor op het evenement, waar onderdelen voor een V8 blok werden bewerkt, was gebouwd rond Delmiaworks / IQMS.

 

Op de shopfloor op SolidworksWorld werd Delmiaworks gedemonstreerd. Ook eenvoudige en oudere CNC-machines kunnen gekoppeld worden.

 

3DExperience.works concurreert met Excel

De stap naar de digitalisering van de fabriek komt niet op basis van marktonderzoek, zegt Bernard Charlès, de CEO die al sinds 1995 leiding geeft aan het moederconcern van Solidworks. “We zetten deze stap omdat we zien dat onze klanten nog met Excelbestanden werken, met papier, met lokale ERP-aanbieders.” Ook SolidWorks CEO Gian Paolo Bassi merkte in Dallas op dat de trend duidelijk richting platformen is, vandaar de start van 3DExperience.works. De belofte om ERP- en MES-functionaliteit betaalbaar en snel implementeerbaar te maken, is een krachtig signaal dat het concern afgeeft. Solidworks gaat hiermee niet de concurrentie aan met de grote ERP-leveranciers, maar met Excell en lokale spelers, voegt Charlès eraan toe.

 

 Topman van Dassault Systèmes, Bernard Charlès, op mainstage bij SolidWorks World 2019.

 

Toename VR en AR

De software voor het aansturen en monitoren van de productie, met een directe koppeling naar de bedrijfsadministratie, is een van de producten die op het 3DExperience.works platform beschikbaar komen. In totaliteit krijgen gebruikers toegang tot de 12 merken onder de Dassault Systèmes vlag. Naast design- en simulatietools en de software om de productie te plannen en te monitoren, zal daar in de toekomst ook Virtual en Augmented Reality bij komen. De softwareontwikelaar ziet VR en AR en Extende Reality als een uitbreiding van de design- en ontwikkeltools. In een van de sessies werd al een tipje van de sluier opgericht wat in de toekomstige releases komt. VR en AR applicaties op een eigen Solidworks platform is er daar een van.

 

Virtual en Augmented Reality gaan een opmars maken. SolidWorks speelt daar vanaf de nieuwe release op in.

In de april editie van Solutions Magazine kun je een uitgebreider artikel over Solidworks World 2019 lezen, samen met een interview met CEO Gian Paolo Bassi over de toekomst van design en engineering.

 

Een van de klanten van SolidWorks is Lava Drops, een fabrikant van elektrische gitaren uit Lithouwen en gebruiker van xDesign.

Demonstratie 3D scannen met de nieuwe Artec Leo 3D scanner in het partnerpaviljoen tijdens het event.

Pin It on Pinterest