Made-in-Europe.nu
Industrie 4.0
Een aantal nieuwe Industrie 4.0 modules moet de productiviteit van de Heller machines verder verhogen.

ASML projectmanager: digitalisering wel degelijk een revolutie

Is de digitalisering in de verspanende industrie nu een evolutie of revolutie. Sprekers op Verspanen 2019 in Enschede neigden naar de omschrijving evolutie. Leo Broers van ASML denk daar echter anders over. “Het is een echte revolutie, ook voor de mensen.”

 

Waar de panelleden bij de start van Verspanen 2019 nog liever over een evolutie spraken, gebeurt er volgens de projectmanager Implementatie Model Based Definition bij ASML dus wel degelijk meer. Zonder het woord revolutie in de mond te nemen, blijken de panelleden zich wel bewust te zijn van hoe ingrijpend de veranderingen zijn.

“Dit raakt de hele supply chain. Onderschat dit niet”

Leo Broers van ASML: implementatie van MBD gaat de hele supply chain raken.

 

Revolutionaire tijden

Ronald de Witte, directeur van KMI Precision, noemt de digitalisering een evolutie. “Maar wat er gebeurt is wel revolutionair.” Metaalunievoorzitter Fried Kaanen kiest ook liever voor het woord evolutie. “Maar we zitten wel in een revolutionair tijdperk.” En daar sluit ook Lucien Perizonius, voorzitter Vereniging Maakindustrie Oost zich bij aan. Hij gaat zelfs een stap verder: “Wie niet aanhaakt zal over tien jaar afgehaakt zijn. Daarom is het een revolutie.” De digitalisering verandert niet alleen de directe manier van werken in de verspaning, bijvoorbeeld geautomatiseerd programmeren doordat de CAM-software maten en toleranties inleest uit het 3D model; de digitalisering raakt ook de verdienmodellen. “Als je je klant helpt met data, voeg je waarde toe aan je product”, zegt Robin Burghard, projectleider Boost, Smart Industry Oost-Nederland.

 

De papierloze fabriek

Want Model Based Definition is een stap op weg naar de Model Based Enterprise, schetst Leo Broers de grotere ontwikkeling. “Dat raakt de supply chain. Onderschat dit niet. Dit heeft impact op de hele keten. Alle toeleveranciers zullen eraan moeten wennen dat je geen papier meer hebt.” De grootste uitdaging is hoe je de informatie digitaal naar de werkplaats brengt, waar men nog steeds gewend is met papier te werken. Dat is ook nog wel een ding voor de softwareontwikkelaars zelf, blijkt. Leo Broers merkt dat de systemen die PMI genereren nog niet helemaal goed aansluiten op elkaar. Tussen CAD en CAM programma’s verdwijnt er soms informatie. Ook Robert Velten, die aan de Universiteit Twente afstudeert op een onderzoek naar de nieuwe Step ap242 standaard, concludeert dat de grote CAD systemen er bijna klaar voor zijn, maar CAM-software nog niet.

 

Het panel dat zich aan het begin boog over de vraag: is de digitalisering een evolutie of revolutie?

 

Hoe krijg je de medewerkers mee?

De grote uitdaging, zo blijkt gaandeweg de dag, zal echter zijn hoe de bedrijven hun medewerkers meekrijgen in deze digitalisering. “Je mensen meenemen in de digitalisering blijft het belangrijkste”, zegt Robin Burghard, projectleider Boost Smart Industry Hub. Want over een ding is iedereen het eens: de mens blijft belangrijk, ook in de gedigitaliseerde supply chain. Ook Arno Sprengers, teamleider Precision Mechanics bij ASML en initiatiefnemer van het Knowledge Sharing Center, benadrukt het belang van de combinatie digitalisering én mensen. “De mensen zijn steeds harder nodig want vanzelf gaat bij ons niks.” Ook Martin Grondman, HR-manager bij NTS Norma, wijst erop dat de vakman nodig blijft. Hij ziet wel een verschuiving naar niveau 4. Daarom investeert NTS Norma zelf veel in scholing van de medewerkers. Want het kan niet alleen van de opleidingen komen. “Er moet nauwer worden samengewerkt tussen opleidingen en bedrijven”, meent Ivar Slots, oprichter van Eezzer, een online tool om competenties van medewerkers te meten. “Zet ook eens een docent op de werkvloer neer.”

 FOTO: een voorbeeld van de digitalisering van CNC-machiners bij Heller, dat met Heller4Operate de verspaners Industrie 4.0 tools aanreikt.

3 comments

  • […] Leo Broers zegt dat MBD inmiddels wel geaccepteerd is in de toeleveringsindustrie. “Iedereen weet waarom we dit doen. De discussie gaat nu over hoe snel voeren we deze verandering door.” ASML is inmiddels niet meer de enige OEM’er die op deze trein is gesprongen. In Nederland is de chipmachinefabrikant leidend, maar ondertussen zijn meer OEM’ers bezig met de implementatie ervan in de supply chain. De reden waarom ASML twee jaar geleden gestart is met de uitrol van MBD is niet alleen vanwege efficiency en kosten. Leo Broers: “We werken aan de digital enterprise. Hoe je iets ontwerpt en daarna maakt, die informatie maken we in een digital twin beschikbaar. In een virtuele omgeving heb je alle informatie nodig. Dat is de fundamentele reden.” […]

Pin It on Pinterest